Kvinnans yttre könsorgan

Kvinnans yttre könsorgan

Kvinnans yttre könsorgan
Alla människor ser olika ut och det gäller även våra mest intima delar. Precis som att vissa har en stor eller sned näsa kan en kvinnas blygdläppar vara olika stora eller vara mer eller mindre håriga. Dessutom ändrar de färg och form vid sexuell upphetsning eller graviditet.

Fitta, mus, snippa eller sköte
Ordet underliv säger mycket om hur många kvinnor uppfattar sitt eget kön. Det är nästan som att det lever ett eget liv ”där nere”. Så länge allting är bra och det varken kliar, svider eller kommer några obehagliga flytningar så är det bara en kroppsdel som ska fungera, men helst inte märkas.
Att det inte finns något ord som känns bekvämt att använda kan vara en förklaring till att kvinnor ofta känner distans till sitt eget kön. Små pojkar vet tidigt att de har en snopp eller penis, men vad har flickorna? Oftast blir det hemmasnickrade namn, unika för den egna familjen, men som ingen utomstående förstår.
Fitta är ett ord som ofta används som skällsord, men faktum är att ordet härstammar från det fornnordiska ordet ”fit” som betyder fuktig strandäng. Det har idag blivit mer accepterat som en benämning på det kvinnliga könsorganet. Snippa är ett annat ord som ofta används för flickans könsorgan .

Utforska dig själv
Om du inte vet hur ditt eget kön ser ut kan du göra en ”självundersökning” med hjälp av en spegel. Lägg en ganska stor spegel på golvet och sätt dig på huk över den så att du ser hela ditt kön. Kvinnans könsorgan brukar delas upp i inre och yttre könsorgan. Det yttre är den del som är synlig, det vill säga blygden. Det inre består av slidan, livmodern och äggstockarna.

Kvinnans yttre könsorgan
Den mjuka håriga kullen kallas venusberget eller blygden. Det består av fettväv och täcker blygdbenet som är en del av bäckenet.

De yttre blygdläpparna
De yttre blygdläpparna sträcker sig från venusberget och slutar några centimeter framför ändtarmsöppningen. De är täckta med hår på utsidan och huden på insidan är tunn. De består av fettväv, svällkroppsvävnad och talgproducerande körtlar.

De inre blygdläpparna
De inre blygdläpparna är hud och slemhinneveck och sitter innanför de yttre blygdläpparna. För att smuts och bakterier ska hindras att komma in i slidan ligger de inre blygdläpparna som ett skyddande lock över varandra.
De inre blygdläpparna innehåller svällkroppsvävnad och talgkörtlar som producerar ett slags fett som håller slidmynningen mjuk och följsam. Storleken på de inre blygdläpparna kan variera och på en del är den ena större än den andra eller sticker ut utanför de yttre blygdläpparna.

Klitoris
Precis där de inre blygdläpparna möts, framför urinröret, sitter klitoris eller ”kittlaren” som den också kallas. Klitoris uppgift är att ge njutning. Klitoris är ett cirka tre-nio centimeter långt organ som under fosterstadiet utvecklas till penis hos pojkar. Den består av ett ollon, ett skaft och två skänklar (ben) som ligger dolda under huden.
Klitoris skyddas av en liten förhud som kallas klitorishuvan. Det lilla organet är fyllt med blodkärl, svällkroppsvävnad och mängder med känselnerver.

Ingången till slidan
Slidmynningen ligger mellan de inre blygdläpparna bakom urinrörets mynning och sträcker sig en centimeter upp i slidan. På varsin sida om ingången till slidan mynnar gångar från slemproducerande körtlar, Bartolinis körtlar, vars uppgift är att hålla slemhinnan fuktig och att smörja extra vid sexuell upphetsning.
Vad händer när du blir sexuellt upphetsad
När kvinnan blir upphetsad brukar fuktigheten i slidan öka, det kallas lubrikation. Klitoris, de inre och yttre blygdläpparna och slidmynningen blodfylls och sväller. De inre blygdläpparna pressar undan de yttre så att slidans ingång öppnar sig.
En del kvinnor kan uppleva en stråle av vätska som kommer ur urinröret. Det är körtlar i urinröret som tömmer sig och det heter uretral ejakulation eller kallas för fontän- eller sprutorgasm.
Lubrikationen tillsammans med svällkropparnas erektion hos kvinnan är lika viktig som erektionen för mannen. Den hjälper till så att det blir skönt att smeka sig och bli smekt. Om kvinnan har samlag är våtheten tillsammans med erektionen viktiga för att det ska glida skönt vid samlag. Om du har problem med för liten lubrikation kan du använda ett glidmedel för att underlätta.

Kroppen åldras
Som en naturlig följd av åldrandet blir kvinnors slemhinnor torrare. Detta innebär att de kan bli mindre fuktiga vid sexuell upphetsning än tidigare och att slidan kan bli mindre töjbar.
En del kvinnor kan uppleva att det börjar göra gör ont vid samlag. Det kan hjälpa att använda extra glidmedel. Det går även att använda vanlig olja, men tänk på att slemhinnorna i underlivet är känsliga för starka parfymer.  Kom ihåg att välja ett vattenbaserat eller silikonbaserat glidmedel om ni använder kondom eller sexleksaker, eftersom olja kan skada gummit och göra det skört.
Om det inte hjälper med glidmedel kan du köpa en receptfri östrogensalva eller östrogenvagitorer på apoteket. De ger effekt efter några veckors behandling och risken för blodproppar är minimal då de endast påverkar slemhinnan i slidan. För många kvinnor kan blygdläpparna och även bröstvårtorna ändra färg och bli mörkare efter att de har fött barn. Blygdläppar växer till och blir mörkare vid puberteten också.

Behåll din naturliga doft
Det är inte ovanligt att kvinnor upplever att könet luktar för mycket och därför tvålar in sig och tvättar frenetiskt för att få bort kroppsdoften. Tyvärr har det motsatt effekt. Överdriven hygien förändrar den normala, sunda, bakteriefloran i underlivet och leder inte sällan till obehagliga slidkatarrer.
Kroppsdofter är naturliga. Det finns även teorier om att vi människor omedvetet dras till en viss person på grund av hennes eller hans kroppsdoft.

Sök vård om du har problem med underlivet.

Källa: Vårdguiden