Upphetsning och orgasm

Upphetsning & orgasm

Ett litet citat från RFSU:

Upphetsning och orgasm
”Det som händer när man blir sexuellt upphetsad är att blod rusar till svällkropparna och nervcellerna i könsorganen blir retade. Alla delar av klitoris svullnar och styvnar. Skaftet reser sig under förhuden, och ollonet, som blir mycket större, dras med upp. Svällkropparna i de inre blygdläpparna blodfylls och svullnaden gör så att de kan bli upp till tre gånger så stora. Även de yttre blygdläpparna blodfylls så att de svullnar, hårdnar och går isär. Slidan dras ut och blir djupare. Svällkroppar runt slidan gör den svullen och klitorisklyftorna svullnar och gör så att slidan öppnas upp. Den svällkropp med parvis liggande körtlar som finns runt urinröret svullnar också och kan ofta kännas genom slidans framvägg som blir lite skrovlig. Det kommer även en särskild våthet i slidan som kallas för lubrikation. Det är trycket från blodkärlen runt slidan som pressar ut en genomskinlig vätska genom dess väggar.

En annan, lite tjockare oljeliknande vätska, kommer från körtlar vid slidmynningen. När man blir sexuellt upphetsad kan kroppen reagera ögonblickligen och svullnad, våthet, pirr och bultande i könsorganen kan kännas på en gång. På samma snabba sätt kan kåtheten även avbrytas och allt återgå till ”normalt”, exempelvis om något inte känns rätt. Upphetsning kan även byggas upp gradvis och då är det inte alltid skönt med sexuell stimulering, eller med en viss sorts stimulering, förrän kroppen är helt redo. Till en början kan till exempel stimulering av klitoris kännas bra men inte stimulering i slidan förrän den är helt svullen, vidgad och våt. Vid den sexuella upphetsningen förser hjärnan blodet med flera olika ”feel-good-hormoner” och ”sexkemikalier” och klitoris blir allt mer känslig. Signaler från hjärnan skapar en ”sexuell spänning” i bäckenbottenmusklerna som drar ihop sig. Om man fortsätter att stimulera sig sexuellt så exploderar muskelspänningen till slut i korta sammandragningar – man får orgasm. Kaskader av hormoner och kemikalier rusar ut i blodet.

En del kvinnor får utlösning från de körtlar som finns runt urinröret och hos många blir det så att hela kroppen spänns, händerna knyts, eller att man reagerar med olika spontana kroppsrörelser. Efter en orgasm sjunker inte blodfyllnaden i svällkropparna så snabbt tillbaka och därför har många kvinnor förmågan att få flera orgasmer efter varandra. En del behöver bara vänta några sekunder och kan sedan fortsätta att ha sex.

Orgasmer kan kännas på olika sätt från person till person och de kan även kännas olika från gång till gång. Ibland känns det som en liten nysning runt klitoris, andra gånger som en väldigt skön känsla i hela underlivet. Det kan också kännas som en stor våg, som värme eller hänryckning i hela kroppen och huvudet. Orgasm är alltså något fysiskt som sker, men inte alltid bara av sig själv. Huvud och kropp hänger ihop. Man kan behöva vara riktigt sugen på sex för att få orgasm och behöva fokusera på det som sker, hur det känns och vad man gör. En del använder också fantasier för att få orgasm. Framförallt behöver man känna en fysisk kåthet i kroppen. Kåtheten kan komma utan att tankar och känslor hänger med men det kan också vara så att man vill ha sex i huvudet men att kroppen ”säger nej” – kåtheten finns inte där just då, och då brukar inte heller orgasmen komma. Men om man har sex när man känner för det, på ett sätt som känns riktigt skönt och blir skönare och skönare – då brukar man få orgasm.”

Källa: RFSU
Inlagd: 2008-10-12