Underlivshygien

Underlivshygien

Många är idag måna om att vara rena och fräscha. Men vid rengöring av underlivet är det viktigt att inte gå till överdrift med tvättandet. Duscha till exempel aldrig upp i slidan. Om du får flytningar som luktar eller ser annorlunda ut än tidigare bör du kontakta din gynekolog eller vårdcentral.

För kvinnor
Bästa sättet att hålla sig fräsch är att tvätta underlivet max en till två gånger per dag med enbart vatten eller med en oparfymerad olja. Att tvätta oftare är däremot inte bra eftersom du kan skada den skyddande slemhinnan i underlivet. Stryk på oljan innan du duschar och använd den som tvål.
Duscha aldrig upp i slidan. Du kan förstöra kroppens naturliga skydd mot skadliga bakterier. Byt underkläder varje dag. Det är även bra att lufta underlivet ibland. När du är hemma kan du till exempel ha på dig kjol utan underkläder.

Rakning
Om du känner att du vill raka underlivet bör du använda en ny skarp rakhyvel. Använd rikligt med rakskum och smörj dig med en mjukgörande salva, vaselin eller barnolja efteråt. Det brukar bildas röda plitor efter att man har rakat sig så det är viktigt att hålla huden ren och mjuk.

Behåll din naturliga doft
Det är inte ovanligt att kvinnor upplever att könet luktar för mycket och därför tvålar in sig och tvättar frenetiskt för att få bort kroppsdoften. Tyvärr har det motsatt effekt. Överdriven hygien förändrar den normala, sunda, bakteriefloran i underlivet och leder inte sällan till obehagliga slidkatarrer.
Underlivet ska lukta på sitt alldeles speciella sätt. Var uppmärksam på när lukten förändras. Det kan lukta annorlunda olika perioder i månaden men förändrad lukt kan också vara tecken på infektion.

För män
Bästa sättet att hålla sig fräsch är att tvätta underlivet en gång om dagen med vatten. Använd gärna en oparfymerad olja istället för tvål. Tvättar du dig för ofta kan du få problem med hudutslag på penis, klåda och torr hud. Särskilt förhudens insida och ollonet är känsligt för uttorkning.
Tänk på att torka bort den urin som finns kvar vid urinrörets mynning när du har kissat och byt kalsonger varje dag, annars kan du börja lukta.

Sök vård:
Om du får flytningar som luktar eller ser annorlunda ut än tidigare bör du kontakta din gynekolog eller vårdcentral. Ibland kan du bära på en klamydiainfektion utan att ha några symtom. Om du har haft oskyddat sex och känner dig orolig bör du undersöka dig.

Källa: Vårdguiden