HIV och AIDS
HIV smittar genom samlag, från en gravid mor till hennes foster och genom blod eller vävnad. År 2000 anmäldes 242 nya fall av HIV i Sverige.
Symtom
Om du har smittas med HIV har du sällan några besvär alls under flera år. En del får ett par veckor efter smittotillfället influensaliknande symtom med feber, halsont och lymfkörtelsvullnad.
De besvären försvinner efter några veckor och sedan förekommer inga symtom alls under många år men viruset bryter under tiden ner kroppens immunförsvar.
De flesta märker efter hand tecken på ett försvagat immunförsvar:
- Svullna lymfkörtlar
- Svampinfektioner i munslemhinnan
- Bältros
- Kraftig viktminskning
- Hosta
- Besvärlig och långdragen diarre
- Kraftig nattsvettning
- Svår trötthet
Provtagning
Om du har smittats med HIV bildas antikroppar mot viruset, som är ett säkert tecken på att viruset finns i kroppen. Ett blodprov visar om du är smittad tidigast fyra – tolv veckor efter smittotillfället.
Behandling
Även om det ännu inte finns något definitivt botemedel mot HIV så har sjukvården idag mycket att erbjuda den som är HIV-positiv.
Man arbetar efter tre behandlingsprinciper:
- Att stärka kroppens eget immunförsvar
- Att bromsa HIV-virusets skadeeffekter
- Att förebygga AIDS-komplikationer
Idag finns det många olika registrerade läkemedel mot HIV, därmed har möjligheterna att bromsa sjukdomsutvecklingen ökat betydligt
Partnerkontroll
Alla som du kan ha smittat måste undersökas. Det är obligatoriskt enligt smittskyddslagen.
Om du har fått HIV får du därför lämna uppgifter om dina partners till din kurator, läkare eller till den person som sköter så kallad ”partneruppföljning”.
Kom ihåg!
Kondom är det bästa sättet att skydda sig mot HIV.
Källa: RFSU
Inlagd: 2004-01-26