Sexleksaker kan vara giftiga

Dina sexleksaker kan vara giftiga

Denna artikel belyser problemet med ftalater som ibland ingår i sexleksaker.

Lustjakt arbetar aktivt med att sortera bort sexleksaker som innehåller detta ämne, som är en mjukgörare som man blandar i plastprodukter.

Kännetecken på att en produkt kan innehålla kemikalier är att det luktar starkt om den.

Testade av Greenpeace – sju av åtta farliga

– De ska förbättra sexlivet.

Men enligt en ny undersökning kan sexleksaker av plast vara farliga.

– De kan innehålla ämnen som stör fortplantningen, säger Ulf Rick, på Kemikalieinspektionen.

Holländska laboratoriet TNO har testat åtta olika sexleksaker på uppdrag av Greenpeace. Kemisterna har undersökt förekomsten av ftalater, mjukgörande ämnen som man blandar i plastprodukter.

Resultat: Sju av dem innehåller ftalater som klassas som hormonförstörande av EU och som misstänks orsaka cancer.

Vanligt ämne

– Du stöter säkert på de här ämnena dagligen. Man använder dem för att platsen inte ska vara lika spröd och hård. Det finns säkert exempelvis i vanliga sladdar hemma, säger Ulf Rick.

Faran är störst när en hormonförstörande ftalat, till exempel DEHP, kommer i kontakt med saliv eller andra kroppsvätskor.

– Då frigörs de här ämnena och tas upp av kroppen. DEHP är skadligt och stör fortplantningen. Jag skulle rekommendera att inte använda sexleksaker med DEHP i, säger Ulf Rick.

Carina Eiche är bsutiks-ägare på sexleksaksbutiken Lovestore på södermalm i Stockholm. Hon är medveten om att sexleksaker kan innehålla farliga kemikalier, och är noga med att kontrollera de hon köper in.

Luktar starkt

– Jag vet inte exakt vad allt innehåller. Man får lita på leverantören. Är man osäker som kund rekommenderar jag silikonprodukter, de vet jag är rena från gifter, säger hon.

Är du orolig att vissa sexleksaker som du säljer kan vara farliga?

– Nej. Många gånger kan man lita på sin näsa. Luktar det starkt kan det vara farligt. Vi tar inte hem produkter som luktar kemikalier, eller som luktar starkt.

Sedan 1999 är det förbjudet att använda DEHP i leksaker. Djurförsök har dessutom visat att små mängder av ämnet kan ge fosterskador i ett tidigt skede av graviditeten.

Vad väljer jag?

Är du orolig så väljer du sexleksaker i silikonmaterial. De innehåller inga ftalater.