Sex under och efter graviditet

Sex under och efter graviditeten

De sexuella känslorna förändras för både män och kvinnor under och efter graviditeten. För vissa innebär det ingen större skillnad i sexlivet medan andra kan uppleva den här tiden som påfrestande. För en tredje påverkar det sexlivet positivt. Många väljer själva att ta en längre paus efter förlossningen.
Även om du och din partner har ett bra sexliv i vanliga fall, finns det en stor chans att ni kommer få förändringar i er relation under den här tiden. Prata med varandra om hur ni känner och vad ni vill. Försök komma fram till en lösning som passar båda. Nedan följer några av de vanligaste funderingar som finns om sex under graviditeten.

Sex under graviditeten är ofarligt
Många oroar sig för att det är farligt för fostret eller kvinnan att ha sex under graviditeten. Det är det inte. Orgasmer kan i vissa fall utlösa sammandragningar och vävnaderna i underlivet är skörare kan börja blöda lättare under graviditeten och när barnet är fött. Det kan kännas lite obehagligt men är inte skadligt. Om du får en blödning och känner dig orolig kan kan du dygnet runt ringa Vårdguiden på telefon 08-320 100 och få råd.
Om du däremot får en kraftig blödning ska du alltid kontakta en gynekologisk akutmottagning, förlossningen eller ringa 112.
Även om det inte är skadligt rent fysiskt kan både kvinnor och män uppleva det som psykiskt jobbigt att ha sex under graviditeten. Det är viktigt att ni lyssnar på varandra och respekterar varandras känslor. Om någon av er inte vill ska man självklart inte ha sex.

Barnet ligger skyddat
Det är stort avstånd mellan mannens penis och barnet. Barnet ligger väl skyddat av den starka livmoderväggen och av fostervattnet. Slemproppen som sitter i livmodertappen fungerar även som säkerhetsvakt och ser till att inga spermier eller bakterier tar sig in till barnet.

Sex kan bli skönare
Många kvinnor upplever det som skönare att ha sex under graviditeten. Det beror på att slemhinnorna sväller och hormonhalterna gör att man lättare blir våt. Den bästa tiden brukar vara efter de första tre månaderna när illamåendet försvunnit och innan du blivit alltför stor och otymplig.

När magen är i vägen
Bra ställningar kan vara svåra att hitta när magen är i vägen. Det bästa och roligaste rådet är helt enkelt att experimentera tills ni hittar en ställning som fungerar för er. Det kan fungera bra om kvinnan ligger ner på sidan, om hon står på alla fyra eller på knä i sängen och hänger på sängkarmen. Att ha sex i vatten kan underlätta för kvinnan eftersom kroppen blir lättare.

I slutet av graviditeten
Mot slutet av graviditeten kan det vara bra att vara lite försiktig med hårda stötar. Detsamma gäller även för dildos och andra sexleksaker.
Om den ena parten vill ha sex och den andra inte så finns det en massa andra saker man kan göra än att ha samlag, glöm inte bort dem. Att ge varandra massage eller oral stimulans är två exempel.

Förlossningen och sexlivet
Hur förlossningen påverkar våra liv är väldigt individuellt. Om förlossningen är enkel känns det säkert lättare att fortsätta ha sex som tidigare, men om förlossningen är svår kan det ta längre tid, både fysiskt och psykiskt.

Vad händer i kroppen efter förlossningen
Den första tiden efter förlossningen kan bristningar i slidan eller mellangården göra ont. De läker efter en tid.
Östrogenmängden i kroppen minskar också vilket gör att dina slemhinnor blir torrare.
Om du har blivit klippt kan det göra ont i klippet en längre tid efter förlossningen än om du spruckit av dig själv. Om du får problem kan du använda ett bra glidmedel.

När kan man ha sex efter förlossningen?
Under föräldrautbildningen brukar man säga att det går bra att ha sex fyra till sex veckor efter förlossningen, men många par känner sig inte redo på så kort tid. Många väntar upp till tolv månader innan de har sex. De nyblivna föräldrarna är ofta så upptagna av det nya lilla livet att sex blir sekundärt. Många saknar det inte ens eftersom livet får en annan fokus under den här perioden.
Det är viktigt att du inte känner någon press att börja ha sex igen, utan att du börjar när det känns rätt för dig. Det kan vara bra att få igång samlivet genom att bara ligga och mysa ihop. Det gör att ni får tid att hitta tillbaka och vänja er vid varandra igen.

Förlossningen kan påverka positivt
Det behöver inte vara negativt för sexlivet att föda barn. Många kvinnor känner att de får en ökad sexlust efter förlossningen. Det kan bero på att blodtillförseln i underlivet ökar. Antalet nervtrådar till klitoris ökar också och själva klitoris kan bli något större. Många kvinnor upplever att de får skönare och skarpare orgasmer efter förlossningen.

Prata
Om ni känner att det går för lång tid utan att lusten kommer tillbaka är det bästa rådet att ni pratar med varandra. Försök komma fram till var problemet ligger och se vad ni kan göra för att förbättra situationen.
För många är det svårt att prata om problem med sexlivet. Men om man inte berättar om sina problem kan man inte göra något åt dem. Det är inte ovanligt att det tar ganska lång tid att hitta tillbaka till ett fungerande sexliv.

Har ni problem med sexlivet som ni inte kan lösa själva, sök hjälp. På de flesta mödravårdcentraler finns det en psykolog som är van att prata om de här problemen. Ni kan också vända er till en sexmottagning.

Källa: Vårdguiden