Otrohet

Otrohet

I en ordbok förklaras otrohet så här: ”att icke vara trogen, att bryta den trohet som man är pliktig att visa någon”. Men i verkligheten är det svårare att definiera vad otrohet betyder.
Alla har sin egen idé om vad otrohet är och var gränsen för otrohet går. För vissa räcker det med att ens partner tänker på en annan. En del drar gränsen vid en kyss, medan andra drar gränsen vid sexuellt umgänge, men även där kan det finnas olika definitioner. Är en natt med någon annan lika mycket otrohet som att träffa en annan person regelbundet?
Gränserna för otrohet kan även variera från förhållande till förhållande. I en del förhållanden kan man komma överens om att man får träffa andra, medan man i andra förhållanden inte ens vill se sin partner med en annan person.

Prata med din partner innan någonting händer
Om du själv vet var du tycker att gränsen går för otrohet blir det lättare att prata med din partner. Även om ni är kära och lyckliga i början av förhållandet, och tanken på att någon skulle vilja träffa någon annan känns avlägsen, kan det vara bra att i alla fall ha pratat om hur ni förhåller er till otrohet. Det kan hända vem som helst och även den som aldrig trodde att den skulle vara otrogen kan ändra sig.
Berätta för varandra var ni tycker att gränsen går och vad ni skulle göra om ni fick reda på att den andra personen hade gått över den gränsen. Ompröva gärna det ni har bestämt med jämna mellanrum. Fråga om det ni har kommit överens om fortfarande gäller och känns bra.
Varför är man otrogen?
Det finns många olika skäl till att någon är otrogen.

Avsluta ett gammalt förhållande
I en del fall beror otroheten på att förhållandet har börjat bli sämre men man vågar inte avsluta det. En del är rädda för att leva ensamma och väljer att avsluta ett förhållande först när man träffat en ny partner.

Bekräftelse
Andra söker efter bekräftelse. Förhållandet hemma har kanske blivit slentrianmässigt och man söker sig därför vidare för att få bekräftelse.

Förälskelse
Det kan vara så enkelt att man blir förälskad i en annan person och går över gränsen.

Hämnd
Om partnern har varit otrogen kan man känna att man får sin hämnd genom att själv vara det.

Spänning
Vissa personer känner att de upplever spänning när de är otrogna.

Alkohol
Många otroheter sker under påverkan. Alkoholen kan göra att det blir svårare att sätta gränser och säga nej.

Sexmissbruk
En del personer kan söka sig tvångsmässigt efter nya sexpartner oavsett man har ett förhållande eller inte.

Ska man berätta om man har varit otrogen eller inte?
Det här är en väldigt svår fråga som de flesta känner olika inför. Vill man veta eller inte? Det bästa är att prata om det innan det blir ett problem. Berätta om du skulle vilja veta att din partner har varit otrogen. En del vill bara veta om partnern har inlett ett annat förhållande och inte om det bara har varit ett one-night-stand.
Det finns inga generella råd att ge. Om du känner att du mår dåligt av det som har hänt bör du prata med en kompis eller en kurator först. Tillsammans kan ni fundera över om du bör berätta vad som har hänt eller inte. Det är bra att fundera på om du vill berätta bara för att lätta ditt eget dåliga samvete och om det i så fall är till godo för den partner som du har varit otrogen mot.

Den som blivit drabbad
Det är aldrig roligt att få veta att ens partner har varit otrogen. För många kommer det som en chock. Beskedet kan vara svårt även om du har haft misstankar. Det är viktigt att du tar dig tid och tänker igenom hur du vill göra. Många som har varit otrogna ångrar sig och vill ha en ny chans. Det är upp till dig att känna om du orkar med det eller inte.
Att lägga skulden på sig själv är också vanligt. Tankar som: ”om jag bara hade varit hemma oftare”, ”om jag bara hade sagt att jag älskade henne/honom oftare” eller ”om jag bara hade varit lite intressantare”, kan göra att det känns ännu svårare. Försök prata med vänner som har varit med om samma sak. Stötta varandra. Om du mår väldigt dåligt kan det hjälpa att prata med en psykolog.

Familjerådgivning
Par som har problem i sin relation och behöver professionellt stöd för att reda ut krisen kan vända sig till familjerådgivningen. Sedan 1995 finns det inte längre några familjeterapimottagningar i landstingets regi, men varje kommun har lagstadgat ansvar att erbjuda sådan hjälp. Tyvärr är behovet av hjälp ofta större än resurserna och köerna kan därför vara långa. Även en del av Svenska kyrkans församlingar erbjuder familjerådgivning. Klicka på uppe till höger.

Källa: Vårdguiden
Inlagd: 2008-10-28