Om kondom

Kondom

Kondomen är en mycket tunn gummi- eller plasthylsa som rullas på en styv penis. Den slutna änden är antingen rundad eller har en liten behållare för sperman. En del kondomer är behandlade med glidmedel.

De flesta kondomer på marknaden är tillverkade av latex. För den som är latexallergiker rekomenderar vi kondomer i plast. Plastkondomen är inte lika elastiska som en gummikondom.
Plastkondomer är tunnare än kondomer i gummi och plasten leder värme vilket sägs vara positivt för känslan. Plastkondomer är lite dyrare än vanliga kondomer, och prasslar lite mera.

Kondom är ett enkelt sätt att skydda sig mot oönskade graviditet och könssjukdomar. Det finns även kondomer som ger extra stimulans eller som fördröjer orgasmen. Det finns kondomer i olika färger, former, storlekar och smaker.

Vilken storlek på kondom som man väljer är viktig, speciellt omkretsen.

Det gör ingenting att kondomen inte når ända ner till penisroten. Enda risken är att kondomen kan glida upp på penisskaftet en bit under samlaget och i värsta fall glida av. Åtminstone om penisen är relativt smal, så att kondomen inte sitter åt ordentligt.

Gör så här:
Ta ut kondomen ur förpackningen och krama ur ev. luft ur behållaren i toppen och placera kondomen på den styva penisen.
(Rulla ut kondomen en liten bit så att du ser vilket håll den ska rullas åt.)
Var försiktig med naglarna så du inte gör sönder den.
Håll i toppen medan du rullar ut kondomen en bit (om penis har förhud så drar du upp den igen) tryck försiktigt ut luften längst upp i kondomen och fortsätt rulla ner kondomen ända till roten.
Hela kondomen ska rullas ut även om det blir lite ”korvigt” längst ner.

Efter utlösningen håller du fast kondomen när du drar dig ur slidan, så ingen sädesvätska läcker ut. Du bör dra ut penis innan styvnaden avtagit.

Kondomen ska endast användas en gång.

Släng kondomen i en soppåse. Spola inte ner den i toaletten, då den kan orsaka stopp i vattneledningarna då en kondm rymmer ca 7 liter vatten.

Du kan använda vattenbaserat och silikonbaserat glidmedel tillsammans med kondomer.

Obs!
Du kan inte använda barnolja, matolja, vaselin eller andra oljebaserade preparat då de förstör och löser upp kondomer.

Källa: Lustjakt Svenska AB