Mannens yttre könsorgan

Mannens yttre könsorgan

Mannens yttre könsorgan är penis och pung. Snoppen består av rot, skaft och ollon. Normalt skyddas ollonet av förhud. Olika män har olika mycket förhud. Hos en del är hela ollonet synligt. Vid omskärelse tar man bort förhuden.
Mannens yttre könsorgan är penis och pung. Penis består av rot, skaft och ollon. Normalt skyddas ollonet av förhud. Olika män har olika mycket förhud. Hos en del är hela ollonet synligt. Vid omskärelse tar man bort förhuden.

Penis
Penis byggs upp av tre svällkroppar. Två av svällkropparna går bredvid varandra på höger och vänster sida. Det är dessa som gör att penis blir hård när man får erektion. Den tredje svällkroppen ligger runt urinröret och bildar i den yttersta delen själva ollonet. Den tredje svällkroppen gör att urinröret hålls öppet så att sperman kan komma ut vid utlösning. Svällkropparna fortsätter en bit in i kroppen och förankrar penis.
Penis har inget underhudsfett, därför syns blodkärl, talgkörtlar och hårsäckar som ligger under huden väl och man kan tycka att penis ser ådrig och knottrig ut. På undersidan av ollonet, under förhuden, går en hudsträng från penisskaftet till ollonet. Den sitter fast i underkanten av urinrörsmynningen. Hudsträngen är stel och kan inte töjas lika mycket som penis övriga vävnader. Vid erektion får man därför en dragning i strängen som delvis sluter urinrörets öppning under samlag. Den kan ibland bli så spänd att den spricker och blöder lite, det är inte farligt.

Ollonet
Längst ut på penis sitter ollonet som är den del av mannens könsorgan som har flest känselnerver. Ollonet är mycket känsligt och beröring ger ofta lustfyllda känslor. Ollonet skyddas av förhuden. I puberteten får de flesta killar små ”pluppar” eller ”taggar” runt ollonkanten. De kallas penila papler. Många tror att dessa vårtliknande taggar är kondylom (könsvårtor). Penila papler består av hudceller och är helt ofarliga.

Förhud
Förhuden sitter längst ut runt penis och liknar en lös hudflik. Den är till för att skydda ollonet. Strax innanför öppningen på förhuden finns en speciell sorts talgkörtel. Talget smörjer och skyddar mot bakterier och svamp. Det gör att man sällan får svampinfektioner på penis. Man ska hålla rent och tvätta bort talgen varje dag då det annars kan bli ansamling av bakterier som gör att det luktar illa. Talget kallas ibland smegma. Använd bara ljummet vatten och inte tvål under förhuden, tvål irriterar huden.

Pungen och testiklarna
Pungen är påsen som hänger under penis. I pungen finns testiklarna, bitestiklarna och sädesledarna. Det är ganska vanligt att den ena testikeln är större än den andra och pungen hänger då lite snett. Oftast är vänster testikel lite mindre än höger.
Testiklarnas storlek beror mest på hur mycket spermiebildande kanaler det finns och normalt är testiklarna mellan 12 och 30 milliliter. Inuti testiklarna ligger de spermiebildande gångarna uppdelade i olika fack. Om man öppnar en testikel ser dessa gångar ut som små smala spagetti. Precis som på penisen finns inget underhudsfett i pungens hud. Därför ser man strukturen väl och pungen kan tyckas vara lite knottrig.

Storleken
Storleken, längden, formen och tjockleken skiljer sig mycket mellan olika personer. Den skiljer sig även på samma person beroende på väder och känslor. Penis är mindre när den är slak än när man har stånd. Storleken skiljer sig som mest mellan olika personer när penis är slak. Några penisar är ganska små i slakt tillstånd och växer kraftigt vid erektion. Andra penisar är medelstora när de är slaka och växer bara ett par centimeter vid erektion. Det är vanligt att man har en liten krökning uppåt eller nedåt, åt ena eller andra hållet.

Penis växer
Penis växer kraftig under puberteten. Tillväxten av penis stimuleras av manligt könshormon, testosteron. Penis slutar växa när den uppnått full längd och kan sedan inte fås att växa mer. Penisutveckligen slutar oftast i 17-årsåldern. Storleken på penis varierar mellan olika män och brukar vid erektion vara mellan 8 och 22 centimeter om man mäter från blygdbenet. När det är kallt drar penis ihop sig ytterligare.

Har storleken betydelse?
Att man har liten eller stor penis brukar inte påverka partnerns upplevelse av njutning. Det finns olika tekniker och ställningar för att göra det bästa för båda parter. Det viktiga är att man kan prata med varandra och uttrycka vad man tycker är skönast. En del upplever att det är jobbigt att ha sex med någon som har en stor penis, mannen kan då anpassa sina rörelser och använda en ställning som passar båda. Man kan också använda glidmedel.

Stånd
Stånd är när mannen blir sexuellt upphetsad och penis reser sig. De flesta erektioner börjar i hjärnans så kallade sexcentrum. Sedan går nervimpulser ner genom ryggmärgen och når till slut svällkropparna i penis, könskörtlarna och testiklarna.
Mannen får stånd för att kunna genomföra samlag och för att njuta och ge njutning. Främst tänker vi nog att det sker för att mannen ska kunna genomföra ett samlag. Men det går lika bra att njuta på andra sätt. Man kan använda handen, munnen eller fantasin.

Biologiska skäl
Erektionen sker även av biologiska skäl. Den behövs för att penis ska kunna föras in i slidan och därmed göra kvinnan gravid. När penis tränger in i slidan kommer toppen av penis nära kvinnans livmoderhals där spermierna skall tränga in för att kunna ge upphov till befruktning. Längden på penis har inte någon betydelse för detta eftersom vätskan slungas ut med sådan kraft vid utlösningen. Dessutom gör livmoderns rörelser att spermier sugs in i livmodern.

Spontan erektion
De flesta män har någon gång fått erektion utan att de egentligen velat. Till exempel när man kramat någon eller bara suttit på tunnelbanan och filosoferat. Detta är fullt normalt men kan vara nog så pinsamt. Män kan också få stånd på natten. När män drömmer slappnar kroppen och svällkropparna av på samma sätt som när de blir sexuellt upphetsade. Det betyder att män normalt har stånd under natten, ofta fyra till fem gånger per natt. Sådana erektioner kan vara upp till en timme och har inget med drömmarnas innehåll att göra. Eftersom man oftast vaknar i samband med drömsömn är det vanligt att man har erektion på morgonen. De nattliga erektionerna fungerar lite som träningspass som gör att det blir lättare att få erektion vid sexuell upphetsning.

Svårt att få stånd
Det är mycket vanligt att män vid något tillfälle i livet har svårt att få stånd. En del har svårt vid speciella tillfällen. Till exempel kan en del män få stånd när de onanerar men ha svårare vid samlag. Då är orsaken oftast psykologisk. Har man haft svårt att få stånd en gång är risken för att det ska upprepa sig ganska stor. Man spänner sig och så händer det igen. Kan man prata med sin partner brukar oron försvinna och ståndet komma tillbaka. Partnern kan påverkas och känna sig mindre attraktiv. Då är det viktigt att man förklarar för partnern att det inte beror på att man inte är attraherad.
Att inte få stånd kan också bero på sjukdom eller ha någon annan medicinsk förklaring. Är man stressad kan det påverka ståndet under en period. Vissa sjukdomar påverkar förmågan att få stånd och det kan då vara ett tecken på högt blodtryck, diabetes eller nervskada.
Har man svårighet att få erektion och man röker så bör man överväga att snarast sluta då nikotinet drar ihop det fina nät av blodkärl som finns i penis och erektionen uteblir. Även bruk av anabola steroider leder ofta till erektionsproblem. Detta gäller också användande av narkotika, med tiden ger det ofta långvariga erektions- och andra sexuella problem.
Om du har problem med erektion bör du prata med en läkare.

Om du har besvär som du är orolig över bör du söka vård. I första hand kan du vända dig till din vårdcentral. Läkaren där gör en första utredning och kan skriva remiss till en specialist vid behov.

Källa: Vårdguiden