Män & knipövningar

Män & knipövningar

Även män bör göra knipövningar.

Över 100 000 män i Sverige lider av urininkontinens. Tänk på att även om du inte har något problem än så är det bra att knipa i förebyggande syfte för att slippa problem med urininkontinens.

Knipövningar för män påminnner en hel del om knipövningar för kvinnor.
På följande sätt går du tillväga:

* Enklast är det att börja liggande på rygg med uppdragna knän.

* Knip ihop slutmuskeln runt ändtarmen, därefter kniper du framåt runt urinröret, som om du skulle knipa av urinstålen. (knip/lyft muskulaturen uppåt och inåt).

* Knip på detta sätt i 5 sek och vila lika länge. Upprepa 5-10 gånger. (ta det försiktigt i början så att du inte får träningsvärk)

* När du lärt dig att hålla knipet i 5 sekunder kan du avanccera genom att hålla knipet längre stunder – upp till 60 sek

* När du klarar att knipa en hel minut så kan du gå vidare genom att få motstånd från magen. Passa på att knipa samtidigt som du går, hostar, gör sit-ups, hoppar, lyfter. Försök att göra det till en rutin att knipa minst en gång per dag så får du starkare muskler i bäckenbotten. För att komma ihåg knipövningarna så kan det vara bra att göra det samtidigt som någon annan daglig rutin (t ex vid tandborstning).