Lichen sklerosus et atrofikus – vitfläckssjukan

Lichen sklerosus et atrofikus

Allmänt:
Lichen skerosus et atrofikus, även kallad vitfläckssjukan, är en mycket ovanlig sjukdom som drabbar hud och slemhinnor. Den kan förorsaka klåda och andra besvär i underlivet. I enstaka fall kan den även förekomma på andra ställen på kroppen.
Den mest vanliga gruppen som drabbas är kvinnor mellan 40-60 även om den förekommer i alla åldersgrupper. Även män och barn kan drabbas. Hos en del barn kan sjukdomen gå över när de kommer in i puberteten.

Symptom:
Till en början kan huden upplevas tjockare för att sedan bli mer tunn, skör och får en vitaktig ton. I ett senare skede kan huden få en mer blå/svart ton eftersom blodkärlen blockeras när kroppens eget immunförsvar attackerar. Huden kan kännas stram och torr och ge upphov till svår klåda. Det drabbade hudområdet kan likna eksem med blåsor och sprickor.
Hos kvinnor kan blygdläpparna dra ihop sig och krympa. Detsamma gäller förhuden på mannen som också kan dra ihop sig och krympa. Männen kan uppleva att det svider och är irriterat på ollonet och förhuden.

Sexlivet:
Sexlivet kan i många fall bli lidande då det ofta kliar och stramar i underlivet och kvinnan kan känna mer obehag än lust. Ett tips är att använda glidmedel som underlättar penetration och tar bort torrhetskänslan. Bästa glidegenskaperna har ett silikonbaserat glidmedel. Välj gärna ett som heter Woman som är gjord för kvinnors känsliga hy.

Orsak:
Tyvärr vet man inte varför sjukdomen bryter ut. Det man vet är att sjukdomen inte smittar och att det inte är en infektion.

Egenvård:
Var noga med hygienen i underlivet men tvätta på ett sådant sätt att du inte torkar ut huden ytterligare. Du kan t ex använda olja istället för tvål och vatten. Torka huden försiktigt utan att gnugga. Var rädd om huden och utsätt den inte för skav eller nötning i onödan.

Läkarbehandling:
För att få helt säker diagnos tas oftast ett prov från kvinnans slemhinna för mikroskopisk undersökning. Behandling sker med stark kortisonkräm som oftast minskar besvären och i många fall försvinner då symptomen helt. Sjukdomen går ofta i skov och det är viktigt att behandla sjukdomen när den bryter ut. Även om kortisonkräm kan tunna ut huden så kan en obehandlad sjukdom tunna ut huden än mer. I en del fall kan även behandlingen kombineras med en hormonkräm, speciellt för de kvinnor som kommit i klimakteriet. De minskade östrogennivåerna förvärrar oftast besvären med tunna och sköra slemhinnor. Mannen kan behöva opereras om det blivit en förträngning av förhuden.

Risker:
För sjukdomsdrabbade kvinnor finns det en viss ökad cancerrisk Det är därför viktigt att man söker läkarhjälp för sjukdomen så snart man märker hudförändringar, som t ex förtjockad hud, sår, blåsor eller knutor. Det kan också vara bra att gå på regelbundna kontroller. Hör med din läkare.

Kronisk sjukdom:
Lichen är en kronisk sjukdom som man sällan blir av med helt utan den kommer och går. Det behöver inte innebära att det blir en försämring med åren så länge du smörjer in huden vid besvär och tar hand om huden och slemhinnorna även mellan skoven.