Lär dig mer om kropp och lust

Lär dig mer om kropp och lust

Ju mer kunskap du har om din kropp och vad som händer med den under sexuell upphetsning desto bättre blir oftast dina sexuella erfarenheter. Lär dig därför hur du fungerar.

Upphetsning
Lusten till sex väcks upp antingen av våra tankar eller av direkt fysisk beröring (som också väcker upp tanken på sex). Denna första fas är otrolig viktig för annars blir det troligtvis ingen orgasm alls för dig.

Mental lust
Tanken på sex kan komma när och var som helst. Ibland räcker det att du ser något eller någon som för tankarna till sex. Ju mer du gillar sex desto mer tänker du förmodligen på sex.

Hur lätt du tänker på sex beror på flera olika faktorer. Genom att uppmärksamma dessa så kan du själv bana väg för mer lust i ditt liv. Här nedan finner du några faktorer.

Sinnesstämning
Din sinnestämning avgör hur mycket du tänker på sex. När du är avslappnad och mår bra tänker du betydligt mer på sex än när du är stressad och mår mindre bra. När du t ex är frustrerad eller deprimerad hamnar tankar på sex ganska långt ner på skalan.

Anmärkning
Detta gäller inte de som missbrukar sex som ett flyktbeteende när de mår dåligt.

Vilken attraktionsnivå?
Om du inte är attraherad av din parter eller kanske till och med är arg på din partner så är troligtvis lusten till sex låg. Hur reagerar kroppen om du smeker dig själv eller läser en erotisk bok?

Vad minns du?
Både ditt sinne och din kropp har ett minne. Om du minns alla dina sköna stunder så vill du bara ha mer. Om du däremot har dålig erfarenhet av njutning och sex så infinner sig inte lusten lika lätt.
Ta därför alltid ansvar för din egen njutning.

För trött för sex?
Om du ofta är för trött för sex så kanske du kan fundera på varför. Kan du ta annorlunda val?
Har du tagit ett medvetet eller ett omedvetet val att prioritera andra saker före sex?
Känner du alltid en förlamande trötthet när din partner vill ha sex?

Tänk på
Trötthet som regelbundet uppstår i specifika situationer (som t ex vid sex) kan också tyda på ett omedvetet flyktbeteende som kroppen tar till för att fly undan.

Lust

Kroppsliga reaktioner
Lustfasen
Kroppens svarar på dina erotiska tankar genom att öka blodgenomströmningen i hela kroppen. Hormoner strömmar till och kroppen laddar för sex och ditt sinne tappar fokus för allt annat.

Pirrande känsla infinner sig (speciellt i underlivet), bröstvårtorna styvnar, lätt rodnad i huden infinner sig, svettproduktionen kan öka och muskelanspänningen i vissa kroppsdelar ökar.

Mannen får stånd och testiklarna flyttas upp i pungen, som sväller.
Kvinnan blir fuktigare och klitoris styvare. Både de inre och de yttre blygdläpparna ökar i storlek, likaså vaginan.

Platåfasen
Efter att vi blivit upphetsade så kommer vi in i den s k platåfasen. Nu ökar blodgenomströmningen ytterligare, pulsen går upp och svettproduktionen ökar än mer. Könsorganet hos både man och kvinna växer till sig ytterligare.

Skillnad man och kvinna
Mannen behöver generellt inte lika lång tid på sig att bli upphetsad som kvinnan men platåfasen är oftast kortare hos kvinnan.

Orgasm
Vid orgasm blir det muskelsammandragningar med ca 0,8 sekunders intervall, både i ändtarm och bäckenbotten.

PS. Det är därför att det är så viktigt att du har stark bäckenbottenmuskulatur om du vill ha starka orgasmer. Läs mer om knipövningar för kvinnor och knipövningar för män.

Skillnad man och kvinna
Mannens orgasm varar i ca 5 sekunder medan kvinnans varar i ca 15 sekunder.
Mannen får strax efter orgasmen en utlösning av sädesvätska som kommer från urinröret.

Hos kvinnan kan klitoristoppen dra sig tillbaka något precis innan orgasmen. Det är ett kritiskt ögonblick för kvinnan för just då behövs klitoris fortfarande blir stimulerad för att hon ska tippa över i orgasmsammandragningarna.

Kvinnan har betydligt lättare att få fler orgasmer i rad än vad mannen har. De män som har lärt sig stoppa utlösningen kan däremot få multipla orgasmer (dvs flera på rad).

Även kvinnan kan få utlösning från urinröret (som inte är urin) men det är relativt ovanligt.

Återhämtning
Efter orgasmen så slappnar hela kroppen av. Andhämtningen går ner till det normala och hormoner utsöndras som skänker ett rogivande lugn. Det kan vara lätt att somna. Dina kinder är kanske fortfarande avslöjande rödmosiga och din blick simmig. Tankarna får en välbehövlig paus.

Skillnad man och kvinna
Hos mannen går återhämtningen snabbt tillbaka och mannen blir oftast tröttare efteråt än kvinnan. Det är inte ovanligt att han somnar till lite grann.

Kvinnan kan ha ökad känslighet i underlivet lång tid efter orgasmen. Det kan ta lite längre tid att få kvinnan att glöda men när det väl brinner så kan det brinna länge…