Kvinnans inre könsorgan

Kvinnans inre könsorgan

Kvinnans könsorgan brukar delas upp i inre och yttre könsorgan. Det yttre är den del som är synlig. Det inre består av bland annat slidan, livmodern och äggstockarna.

Mödomshinnan
Mödomshinnan är egentligen ingen hinna utan en krans av slemhinneveck cirka en centimeter in i slidan. Den är en mjuk och elastisk liten öppning som mensblodet kommer ut genom.
Om du använder tampong, onanerar med fingrar eller massagestav eller har ett samlag så vidgas mödomshinnan de första gångerna man för in något i slidan. En del kvinnor blöder eller får lite ont när mödomshinnan tänjs ut. Mödomshinnans storlek och tjocklek varierar mellan olika kvinnor. Många kvinnor blöder inte alls när den tänjs ut medan andras mödomshinna är så tjock att det är svårt att genomföra ett samlag eller att använda tampong. Mödomshinnan kan vidgas genom en enkel operation.
En del tror att det går att se om en kvinna har haft samlag genom att se om mödomshinnan är kvar eller om det blöder vid det första samlaget. Det går inte. Mödomshinnan har ofta tänjts ut tidigare.
Även om kvinnan har fött barn finns delar av mödomshinnan kvar resten av livet, ofta som små flikar i ingången till slidan.

Slidan
Slidan eller vaginan är en knappt tio centimeter lång kanal som förbinder livmoderhalsen med de yttre könsorganen. Slemhinneväggen är omgiven av tjocka muskellager och har rikligt med blodkärl som fylls när du blir sexuellt tänd. Slidan är mycket elastisk och tänjs ut om du föder barn.
Inuti slidan har du inte särskilt mycket känsel. De flesta känselkropparna finns i området närmast slidmynningen.
Efter klimakteriet kan slidan bli tunn och skör på grund av östrogenbrist. Det kan leda till smärta och blödning vid samlag. Med hjälp av östrogenkräm går det dock att stärka slidans slemhinna.

Livmodern
Livmodern är ett päronformat muskelrikt hålrum som består av livmoderhalsen och livmoderkroppen. Livmoderhalsen mynnar ut i slidan och den delen kallas livmodertappen. Livmoderhalsen består av slemproducerande körtlar som bildar det som kallas flytning och som håller slidan fuktig, syrlig och ren. Livmoderkroppen är stor som ett hönsägg, men vid en graviditet tänjs den ut successivt för att så småningom rymma ett fullt utvecklat barn.
Varje månad förbereder sig livmoderns slemhinna för att ta emot ett befruktat ägg. Om det inte sker någon befruktning stöts delar av den blodfyllda slemhinnan ut två veckor senare. Det är det vi kallar menstruation.

Äggledarna
Äggledarna går som två armar från övre delen av livmodern. Vid äggledarna sitter en flikig ända som påminner om en hand. Med svepande rörelser fångar äggledarna upp ägg från äggstockarna. Äggledarna transporterar sedan spermier till ägget. Det eventuellt befruktade ägget förs sedan vidare till livmodern. Äggets transport tar tre till fyra dagar.
Infektioner som leder till äggledarinfektion, till exempel klamydia, kan ibland leda till sammanväxningar i äggledarna och kan försvåra chansen att bli gravid. Det är därför viktigt att du använder kondom vid samlag om det finns risk för infektion. Gå och testa dig så snart som möjligt om du har utsatt dig för smittrisk.

Äggstockarna
Längst ut vid äggledarnas mynning sitter äggstockarna, en på varje sida om livmodern. Äggstockarna innehåller kvinnans samtliga (ungefär 400 000) äggceller. De är färdiga redan från födseln. Bara 400 av alla dessa kommer sedan att bli färdiga ägg. Ett eller ett par ägg släpps varje månad från äggstocken under kvinnans fruksamma år. I äggstockarna bildas också könshormonet östrogen samt gulkroppshormon.

Befruktning
Befruktning innebär att kvinnan blir gravid. Befruktning inträffar när en spermie smälter ihop med en äggcell och blir till en ny cell. Normalt sker detta genom samlag men kan också ske på konstgjord väg. Om det sker genom samlag måste mannen få utlösning inuti kvinnans slida. Efter utlösning simmar spermierna upp i livmodern och ut i äggledarna där de kan befrukta en äggcell. Vid befruktningen släpps spermien in i äggcellen. En kvinna kan bli befruktad när hon har ägglossning. Eftersom mannens spermier kan överleva några dagar inne i kvinnan kan befruktning ske något dygn efter själva samlaget.

Sök vård om du har problem med underlivet.

Källa: Vårdguiden