Könssjukdomar

Könssjukdomar

Könssjukdomar, eller sexuellt överförbara sjukdomar som de också kallas, smittar via könsorganen, munnen och ändtarmen. Vissa sjukdomar, som hiv och syfilis, smittar även via blodet. Många könssjukdomar ger ibland bara små eller inga besvär och det gör att de kan vara svåra att upptäcka. Ibland märker man inte alls att man blivit smittad. Därför är det viktigt att undersöka sig så fort man misstänker att man kan ha blivit smittad.
Kondom skyddar mot könssjukdommar.

Du kan undersöka dig och få råd på flera olika slags mottagningar:

o Ungdomsmottagning

o Gynekologisk mottagning

o Venereologmottagning

o Mödravårdsmottagning

o Hud- och könsmottagning

o Vårdcentral

RFSU har en klinik som erbjuder rådgivning, provtagning och behandling av sexuellt överförbara sjukdomar. Här finns också öppet hus för ungdomar vissa dagar i veckan. Läs mer om kliniken genom att klicka på rubriken ”Kliniken” i menyraden till vänster.

Smittskyddslagen
I Sverige finns en speciell lag för vissa smittsamma sjukdomar. Den heter smittskyddslagen och innebär att du är skyldig att uppsöka en läkare för att ta prover och undersöka dig om du misstänker att du har blivit smittad med en könssjukdom. Lagen säger också att om du blivit smittad måste du följa vissa förhållningsregler. Dessutom måste de sexuella partners som du kan ha smittat måste meddelas (”partneruppföljning”). Lagen finns till för att minska smittspridningen av olika könssjukdomar.

För sjukdomar som omfattas av smittskyddslagen är provtagning och behandling gratis. Några av de sjukdomar som omfattas av lagen är gonorré, hiv, klamydia och syfilis.

Källa: RFSU
Inlagd: 2005-05-21