Kondom

Kondom

Hur fungerar det?
Kondomen är en mycket tunn gummihylsa som rullas på penisen när den har blivit styv. Den slutna änden är antingen rundad eller har en liten behållare för sperman. En del kondomer är behandlade med glidmedel. Alla kondomer kan kombineras med spermiedödande medel eller glidmedel. Kondomer kan även användas som ”slicklapp”.

Hur gör jag?
Kondomer är lättillgängliga och enkla att använda. Kondomer kan köpas i vår webbutik, på apotek, i livsmedelsbutiker, kiosker, bensinstationer och på många andra ställen.
Om en kondom skulle gå sönder eller halka av finns akutpreventivmedel att använda inom tre dygn, för att undvika graviditet.

Ta ut kondomen ur förpackningen och krama ur eventuell luft ur behållaren i toppen och placera kondomen på den styva penisen.
(Rulla ut kondomen en liten bit så att du ser vilket håll den ska rullas åt.)
Var försiktig med naglarna så du inte gör sönder den.
Håll i toppen medan du rullar ut kondomen en bit (om penis har förhud så drar du upp den igen) tryck försiktigt ut luften längst upp i kondomen och fortsätt rulla ner kondomen ända till roten.
Hela kondomen ska rullas ut även om det blir lite ”korvigt” längst ner.

Efter utlösningen håller du fast kondomen när du drar dig ur slidan, så ingen sädesvätska läcker ut. Du bör dra ut penis innan styvnaden avtagit.

Släng kondomen i en soppåse. Spola inte ner den i toaletten, då den kan orsaka stopp i vattenledningarna då en kondom rymmer ca 7 liter vatten.

Fördelar
De allra flesta kondomer som säljs i Sverige är av hög kvalitet och hållfastheten testas extremt noggrant. Kondom som används på rätt sätt är ett mycket effektivt skydd mot oönskade graviditeter och könssjukdomar.

Nackdelar
Vissa tycker att kondomen kan kännas störande vid samlaget. Män som av olika anledningar har svårt att få stånd kan ha problem att använda kondom.
Gummiallergi kan förekomma, men är väldigt sällsynt. För den som är latexallergiker rekommenderar vi kondomer i plast. Plastkondomen är inte lika elastiska som en gummikondom.
Plastkondomer är tunnare än kondomer i gummi och plasten leder värme vilket sägs vara positivt för känslan. Plastkondomer är lite dyrare än vanliga kondomer, och prasslar lite mera.

Kom ihåg!
Kondomen är det enda preventivmedlet som skyddar både mot befruktning och mot könssjukdomar.

Akutpreventivmedel
Det finns två olika typer av akutpreventivmedel: akut-p-piller och spiral. De kan användas som nödlösning efter ett oskyddat samlag som genomförts vid tiden för ägglossning. De kan också användas om den vanliga metoden misslyckats, till exempel om kondomen går sönder eller om p-piller glömts.