Knipkulor – information

Knipkulor – Information

Vad är knipkulor?
Knipkulor är två (oftast finns även med en singel kula) runda kulor med en diameter på ca 3 cm. De sitter ihop med hjälp av ett snöre och de har oftast en rörlig tyngd inuti. De finns i olika material och prisklasser. Kan även kallas vaginalvikter och kegelkulor.

  • Hårdplast. De har ett bomullssnöre och en infästning där bakterier lätt fastnar. Dessa måste därmed kokas för att hållas bakteriefria.
  • Latex. De är betydligt lättare att hålla fria från bakterier då även snöret är täckt med latex. En nackdel med latex är risken för latexallergi.
  • Silikon. De är också lätta att hålla bakteriefria då även snöret är täckt med silikon. Ett bra material som du aldrig kan bli överkänslig emot.
    Knipkulorna  kan också ha en ljudisolering för att kunna användas bland andra människor utan att det märks.

Varför ska man använda knipkulor?
Knipkulor använder man för att förhindra inkontinensbesvär, samt för att få ett bättre sexliv.
Inkontinensbesvär beror oftast på att slidmuskulaturen blir förslappad vilket leder till att det kan vara svårt att ”hålla tätt”. Första symptomen är ”läckage” vid hosta, nysningar och hopp.
Detta kan förhindras genom att träna bäckenbottenmuskulaturen med hjälp av knipövningar. För att effektivisera dessa övningar så kan man ta knipkulor till hjälp.
En vältränad och stram bäckenbottenmuskulatur ger oss också kraftigare orgasmer. Det är en fördel att kunna knipa aktivt under samlag och på så sätt stimulera både sig själv och sin partner.
Visst kan man göra knipövningar även utan hjälpmedel men med knipkulor tvingas man verkligen sköta sin träning. Det går inte att slappna av eller fuska, då glider kulorna ut.

När bör man börja använda knipkulor?
Gynekologin rekommenderar ett visst antal knipövningar per vecka, men hur många av oss kvinnor gör det? Vi kanske behöver ett par knipkulor i lådan och som påminner oss om att vi bör tänka på vår kropp och förebygga framtida problem. Vanligt är att man inte börjar träna förrän problemen är ett faktum.
Alla kvinnor kan använda knipkulor, men mycket unga kvinnor behöver det normalt sett knappast, de har sin muskeltonus i trim. Oavsett ålder är det dock aldrig fel att börja träna med knipkulor. Svenska barnmorskor informerar ofta om att det är dags att börja med knipkulor när man väntar barn.

Hur gör man?
Du kan själv avgöra i vilket stadium Du vill börja träna. Ett gott råd är att använda glidmedel. Det underlättar införandet, minskar friktionen mellan kulorna och effektiviserar därmed träningen samt förhöjer känslan.

När Du provar första gången, lägg Dig på sängen och för in kulorna i slidan. Börja krama kulorna med bäckenbottenmusklerna i 15-20 sekunder, krama igen osv. Välj tiden själv, men träning 15-20 min per dag ger resultat. Kom ihåg det tar tid och kräver träning att uppnå muskelkontroll. Ge därför inte upp!

När du tränat liggande ett tag, eller om du märker att du kan hålla kvar kulorna i slidan redan från början, prova att utföra träningen, enligt samma intervallsmönster som beskrivits ovan, medan du promenerar omkring.
När Du tycker att Du verkligen kan kontrollera kulorna, fortsätt att träna genom att studsa omkring på tåspetsarna, till slut kan du ha kulorna vid exempelvis ett aerobicpass. Om du vill försvåra din träning så kan du ha en kula hängande kvar utanför slidöppningen, då upplevs kulorna tyngre och du får jobba mera för att hålla kulan på plats.

Vi rekommenderar inte att du utför knipövningar när du kissar!
Bryt inte strålen med musklernas hjälp mer än högst en gång i månaden. Det kan störa din rytm, och hjärnan kan börja förändra ditt naturliga kissmönster. Det är aldrig bra att ingripa i kroppens automatiska sätt att sköta saker och ting.

Kan knipkulorna fastna?
Lugn, alldeles lugn, kulorna försvinner inte in i kroppen och börjar vandra in i livmodern. Däremot kanske Du får hoppa en stund om Du inte når utdragssnöret.

Skötselråd
Var noga med hygienen så att Du undviker infektioner!
Tvätta Dina knipkulor med ljummet vatten och bakteriedödande rengöringsmedel. (Använd ej tvål, då den kan innehålla olja och olja löser up alla mjuka gummimaterial)
För att latexkulor ska hålla längre så är det bra om du stryker på ett lager talk/Powder efter det att du rengjort dem. Latexkulor tål ej att kokas.

Lycka till!

Här kan du köpa knipkulor