Klitorissex

Klitorissex

Pressmeddelande från RFSU:
Att stimulera klitoris är det enklaste och snabbaste sättet att få orgasm för de flesta kvinnor. Trots det finns en stor okunskap om klitoris betydelse för kvinnors njutning. RFSU lanserar därför en praktika för klitorissex.

– Till RFSU:s frågelåda på nätet kommer många frågor som visar på dålig kunskap. Många kvinnor uppfattar sig som onormala om de njuter mer av klitorissex än av vaginalt sex. Det finns fortfarande ett stort behov av sexualupplysning när det kommer till kvinnors njutning, säger Maria Bergström, sexualupplysare och ansvarig för RFSU:s frågelåda på nätet.

Praktika för klitorissex innehåller avsnitt om anatomi och den kvinnliga orgasmen samt en kort historik om synen på klitoris.
Praktikan domineras dock av konkreta sextips.

– Klitoris är inte bara en liten knopp, som många felaktigt tror, utan består av flera olika delar. Det finns också flera olika sätt man kan stimulera klitoris på. Vi hoppas att praktikan kan vara läsvärd både för den som har svårt att hitta en bra teknik och för den som vill testa något nytt, säger Maria Bergström.

Praktika för klitorissex kommer att distribueras via kvinnokliniker, ungdomsmottagningar och sesammotagningar. Praktikan går också att beställa eller ladda ner gratis från RFSU:s webbplats. RFSU har tidigare producerat en kondompraktika (2004) och en praktika för analsex (2000).

Citat från Praktikan:
Att stimulera klitoris är det vanligaste sättet för kvinnor att onanera. För de flesta är det också det enklaste och snabbaste sättet att få orgasm – själv eller ihop med någon annan. En del gör på ungefär samma sätt varje gång de har sex, eller varierar mellan några få favoriter. Andra vill variera sig ofta. Många kvinnor gör på samma sätt både när de är ensamma och tillsammans med en partner, medan andra gillar att göra på olika sätt.

En del kvinnor tycker om lätt och mjuk stimulering medan andra vill ha det hårdare. Många tycker om att det blir hårdare, bestämdare och med en viss rytm, ju närmare orgasm de kommer. Variation finns även i snabba eller långsamma rörelser. Under själva sexet vill en del ändra på klitorisstimuleringen ofta medan andra vill ha en enda form av stimulering som blir allt intensivare fram till orgasm. Det kan löna sig att inte ge upp en form för fort, för känslan kan bli starkare efter en stund.

Klitoris ollon är olika känsligt från person till person och känsligheten varierar under olika faser av upphetsningen, och smeksätten kan behöva varieras för att det ska kännas skönt. Ollonet kan vara så känsligt att det kan vara smärtsamt att beröra det direkt, men en del tycker det är skönt. Vill man börja sexet med att till exempel direkt smeka ollonet kan det kännas lite torrt och känsligt om inte svullnad och våthet från slidan kommit igång. Saliv, olja eller särskilt glidmedel kan då göra det skönare. Många som inte kan bli så våta gillar också glidmedel, men det kan också helt enkelt vara skönt och upphetsande med extra mycket glid. Om man vet att man kommer att
använda kondom är det viktigt att glidmedlet är vatten- eller silikonbaserat. Annars kan man använda en kondom av plast. Oljebaserade glidmedel förstör vanliga latexkondomer.

Källa: RFSU