Intimpiercing

Intimpiercing

Innan du bestämmer dig för att pierca ditt könsorgan bör du skaffa dig information och vara medveten om eventuella risker.

Före piercing
De som arbetar på en piercingstudio ska förklara för dig i förväg hur ingreppet går till och hur du ska sköta din piercing. Det är viktigt att du sedan följer dessa råd för att få en snabb och problemfri läkprocess.
Du bör undvika alkohol och andra typer av droger i ett dygn innan du piercar dig. Alkohol och droger gör att de ytliga blodkärlen vidgas och risken för blödning ökar.

Hur ont gör det?
Hur ont det gör är väldigt individuellt. En del kan känna ett visst obehag och andra känner ingenting alls.
Så här rengör du din piercing
* Manliga intimpiercingar rengörs med bakteriedödande tvål två gånger per dag, kvinnliga rengörs en gång per dag.
* Tvätta händerna ordentligt, även under naglarna innan du rör din piercing.
* Skölj piercingen och smycket noga med ljummet vatten för att mjuka upp och avlägsna sårskorpor, var och beläggningar.
* När smycket är rent tar du lite tvål och arbetar upp ett lödder som du använder för att tvätta piercingen och smycket.
* För smycket fram och tillbaka ett par gånger så att löddret når hela piercingen. Skölj sedan smycket noga och för smycket fram och tillbaka för att få bort all tvållösning.

När du har piercat dig
* För att hjälpa din kropp att läka snabbare är det bra att äta en näringsriktig kost och någon multivitamintablett som innehåller zink.
* Du bör undvika bastu, solarium, pool och bad de tre första veckorna. Efter det kan du pröva dig fram men om du märker att piercingen bli irriterad bör du vänta tills läkprocessen är över.
* Ta inte ut smycket under läkprocessen. När piercingen är läkt kan du byta smycke.
* Du bör undvika att din piercing kommer i kontakt med andras kroppsvätskor till exempel saliv, sperma, urin eller blod, under hela läkprocessen.
* Undvik alkohol och andra droger i minst tio dagar efter att du piercat dig.

Hur lång tid tar det för en piercing att läka?
Läkprocessen för intimpiercing varierar beroende på vilken slags piercing du väljer. De flesta varianterna brukar ta fyra till sex veckor att läka. En piercing i den yttre blygdläppen kan dock ta två till tre månader och en så kallad ampalang (en stav genom ollonet) tar sex till tolv månader.
När din piercing läker uppstår det en viss ömhet, rodnad eller svullnad. Detta är en normal reaktion och brukar försvinna när läkprocessen är över. Eventuellt kan det även komma lite blod första dagen.

När bör du inte pierca dig?
* Om du tar någon form av medicin som kan påverka läkprocessen negativt, till exempel blodförtunnande medicin Om du är osäker bör du prata med din läkare innan du piercar dig.
* Om du är påverkad av alkohol eller droger.
* Om du är blödarsjuk.

Tecken på infektion kan vara:
* Ordentlig svullnad, rödhet, smärta eller hetta runt eller i piercingen.
* Tjockare mörkgul eller grönfärgad vätska runt eller i piercingen.
* Att det kliar väldigt mycket.
* Om du får någon av dessa symtom ska du inte ta ut smycket eftersom infektionen då kan bli värre. Du bör istället söka vård hos din husläkare eller hos din piercingstudio.

Källa: Vårdguiden