Hur avslutar man ett förhållande?
Att göra slut med någon i ett förhållande kan ibland vara svårare än att bli tillsammans med någon.
Att berätta för någon som du har tyckt mycket om att dina känslor har tagit slut, eller att du inte vill vara tillsammans med personen längre, kan vara mycket svårt.
Att göra slut är inte lätt
Det kan finnas flera olika skäl till att vilja göra slut. Kanske har du träffat någon som du har fått starkare känslor för, din partner kan ha gjort någonting som du inte tycker om eller så har ni helt enkelt växt ifrån varandra.
Det bästa sättet att göra slut är att prata med din partner. Det är svårt och obehagligt och många skjuter upp det så länge som möjligt. En del väljer att inte säga någonting alls utan slutar helt enkelt att höra av sig, skickar ett mejl eller gör slut via telefon. Det är en enkel väg ut men tänk efter om det är på det sättet du själv skulle vilja att någon lämnade dig. Att avsluta något ordentligt gör ju också att du och din partner lättare kan gå vidare.
* Tänk igenom vad du vill säga i förväg. Fundera över vad din partner kan komma med för argument och hur du ska reagera på dem.
* Bestäm innan du gör slut om du vill fortsätta att ha kontakt med din partner eller inte.
* Tänk efter om det är praktiska saker som ni måste ordna. Kanske delar ni lägenhet eller har gemensam ekonomi.
* Träffa din partner när du gör slut, men om du är rädd för att din partner kommer att bli våldsam är det bättre att inte ses. Då kan du kanske göra slut över telefon istället.
* Om du träffar din partner och är rädd för att han eller hon kommer bli våldsam kan det vara bra att ha med sig någon som känner till situationen eller berätta för någon om oron du känner. Utsätt dig aldrig för risken att bli misshandlad!
* Var ärlig utan att såra.
Efter beskedet
Alla reagerar på olika sätt när de får veta att deras förhållande är över. Det är aldrig kul att bli lämnad och de flesta blir väldigt ledsna, även om de kanske hade velat göra slut själva. En del blir arga och en del visar inga känslor alls. Det är viktigt att respektera den andra personens känslor och låta honom eller henne få bearbeta händelsen på sitt eget sätt. Ibland kan det vara svårt eftersom man inte vill att någon man har tyckt om, eller fortfarande tycker om, ska må dåligt och man vill trösta personen. Det kan leda till feltolkningar och utdragna avsked där ni fortfarande beter er som ett par utan att egentligen vara det.
Många som gör slut blir tillsammans igen några gånger efter att de har gjort slut. Kanske inser man att man saknar varandra och gör ett nytt försök. Ibland fungerar det, ibland inte. Det är viktigt att låta processen ta den tid den tar. Förr eller senare kan ni hitta ett sätt att förhålla er till varandra som passar er båda.
Om du träffar en ny partner
När man har gjort slut brukar den största skräcken vara att se sin förra partner med en ny partner. Om någon av er träffar en ny kan det vara respektfullt att själv meddela den du var ihop med tidigare. Då får han eller hon inte höra det av någon annan. Att undvika att gå på samma ställen kan också vara bra.
Den som blir lämnad
Det är inte kul att bli lämnad. Speciellt inte om du själv tycker att förhållandet fungerade bra. Självförtroendet kan få sig en knäck och man känner sig oattraktiv och värdelös. Samtidigt sörjer man förlusten av en partner. Det är viktigt att låta sorgearbetet ta den tid det tar men det är lika viktigt att våga gå vidare, att träffa nya och gamla vänner, börja gå på nya ställen, våga träffa en ny partner eller leva själv. Ibland tar det väldigt kort tid att komma över någon men ibland kan det ta flera år. Många gånger kan vänner vara ett bra stöd för att komma vidare. Du kan även behöva prata med en samlevnadsrådgivare om det är svårt att gå vidare i livet.
Sök vård
Om processen att göra slut eller att ha blivit lämnad blir så svår att du inte kan arbeta, eller inte orkar med ditt vardagsansvar bör du prata med någon om hur du mår. Det är lätt att bli nedstämd när ett förhållande tar slut men det finns hjälp att få. Prata med en husläkare eller en psykolog om hur du mår.
Källa: Vårdguiden
Inlagd: 2008-10-28