Hur använder jag knipkulor

Hur använder jag knipkulor

Hur gör man när man använder knipkulor?
Kulorna är speciellt utformade för att vara till hjälp att förstärka effekten av bäckenbottenträning.
Denna träning är till stor hjälp för kvinnor som har förslappade muskler i underlivet, som de bla har fått på grund av barnafödande eller att de kommit upp i den ålder då klimakteriet inträffar.
Flertalet studier visar att kvinnor som har inkontinentbesvär blivit botade, eller fått betydligt minskade besvär efter att de tränat med knipkulor.
Genom bäckenbottenträning får kvinnor en bättre känsla för bäckenbottens funktion, och det tränas oftast med så kallade ”knipövningar”.

Det kan vara svårt att lära sig den rätta tekniken för dessa övningar. En undersökning visade att även om kvinnor fått undervisning i att använda rätt teknik vid bäckenbottenträning, så gör de fel. Knipkulorna underlättar träningen och gör så att du alltid kniper på rätt sätt samt ger större effekt åt träningen.

Hur gör jag?
Kulorna förs in i slidan efter att en klick glidmedel droppats på dem.
Ligg på rygg med lätt böjda och särade ben. Börja med att försiktigt knipa ihop slutmuskel runt ändtarmen och fortsätt knipa framåt längs slidan och upp mot urinröret och lyft inåt och uppåt. Många kvinnor måste börja träna liggande på rygg då de inte klarar av att hålla kvar kulorna stående, det är också mycket enklare att knipa när man ligger ner.
Efter en tid kan du avanccera övningarna genom att resa Dig upp och röra på dig en kortare stund.

I början när man är ovan att använda kulorna, kan träningsvärk uppstå. Detta kan förhindras eller minimeras genom att kulorna används kortare stunder i början och sedan ökas tiden på allt eftersom. Träningen hjälper till att få bättre känsla för bäckenbottens funktion.

Varför använda knipkulor?
Då det är svårt att lära sig rätt teknik används knipkulor som hjälpmedel. Knipkulor förstärker effekten av samt underlättar genom att hjälpa till så att du kniper med rätt muskler och ger även tyng samt motstånd i knipövningarna.
Knipkulor har normalt en ergonomisk storlek ca 3 – 3,5 cm och innehåller ofta en rörlig tyngd samt har ett utdragssnöre.
Om du är osäker på om du kniper med rätt muskler så kan man föra in ett finger i slidan och knipa enligt ovan, då ska du förnimma en svag uppåtgående rörelse.
Tänk på att du behöver glidmedel när du för in dina kulor, både för att skona dina slemhinnor i och med att du inte har någon lubrikation/f7ktighet just nu och för att kulorna ska vara lite svårare att hålla kvar.

Hur ofta skall man öva?
Träna i korta sekvenser om ca 5 sek genom att lyfta upp och dra in bäckenbottenmuskulaturen samt ändtarmens slutmuskel, och vila därefter några sekunder.
Det rekommenderas att denna träning görs:
varje dag, 2 x 15 minuter i 8-20 veckor, för att därefter repetera träningen lite då och då.
Det kan ta ca 10-20 veckor innan du märker någon förbättring, hur snabbt du märker ett positivt restultat beror dock på hur svag din bäckenbottenmuskulatur var när du startade.

Om jag inte märker någon effekt?
Om du genomfört träningsprogrammet dagligen under 20 veckor men fortfarande har problem med ansträngningsinkontinens och försämrat samliv bör du ta kontakt med gynekolog, barnmorska eller uroterapeut för råd. Det är dock mycket ovanligt att man inte får någon förbättring alls under denna träningsperiod.

Försiktighetsåtgärder:
Om du fött barn så bör du vänta tills efterkontrollen innan du börjar använda knipkulor.
Du bör inte använda knipkulor under menstruation, om du har haft framfall eller nyligen genomgått en operation i underlivet. Inte heller om du har en vaginal infektion.
Se till att alltid hålla dina knipkulor bakteriefria och tvätta dem gärna med bakteriedödande medel ex Hygiene.

Vad kan jag göra mer förutom att träna med kulor för att minska risken för urinläckage?
• Dricka lagom mycket vätska (1-2 liter per dag)
• Minska på kaffe- och tekonsumtionen
• Röra på dig regelbundet
• Äta fiberrik mat
• Undvika att lyfta tunga föremål ensam

Citat från SBU:s webbplats:
”Det första steget i bäckenbottenträningen är att få en bättre känsla för bäckenbottens funktion. Träningen genomförs genom att dra in och lyfta upp bäckenbottenmuskulaturen inklusive ändtarmens slutmuskel i
korta sekvenser om fem sekunder och därefter vila i fem sekunder.
Träningen rekommenderas ske mellan 30 och 80 gånger per dag i 8-20 veckor och sedan delvis fortgå under en ännu längre period.
Uthålligheten av kontraktionen tränas genom att bäckenbotten kontraheras submaximalt under 30-40 sekunder några gånger per dag. För att få muskulaturen att dra ihop sig vid ökat tryck i bukhålan får
patienterna lära sig att kontrahera bäckenbottenmuskulaturen före och under situationer där läckage lätt kan uppträda.”

-Är du osäker på vilka knipkulor du ska köpa? Ring eller maila gärna till oss på Lustjakt så hjälper vi gärna till.

Tel 0522-644444
info@lustjakt.se