Hemorrojder

Hemorrojder

Hemorrojder är utvidgade blodkärl, åderbråck, kring eller i ändtarmsöppningen som ger besvär i form av blödningar, sveda och klåda. Orsaken är ett tryck över ändtarmsöppningen. Hemorrojder brukar försvinna av sig själva, men de kan också behandlas. Kontakta vården vid besvär eller om egenvård inte hjälper.
Hemorrojder beror på ett tryck över ändtarmsöppningen. Ungefär varannan människa får hemorrojder någon gång i livet. De vanligaste orsakerna till det är långvarig förstoppning, diarré, graviditet eller fetma. Om man har ett tungt eller stillasittande arbete kan man också få hemorrojder. Hemorrojden kan sitta inne i ändtarmen, inre hemorrojd eller utanför, i ändtarmsöppningen, yttre hemorrojd.

Symtom
Om du har en yttre hemorrojd kan du känna den som en liten kula utanför ändtarmsöppningen. Kulan kan göra mycket ont när den är fylld av blod och kanske inflammerad. Vanliga symtom är också blödning från ändtarmen, sveda och klåda. Blodet har oftast en klarröd färg.

Graviditet och hemorrojder
Det är ganska vanligt att få hemorrojder under graviditeten eller i samband med förlossningen. Följ egenvårdsråden nedan eller tala med din barnmorska om du får problem.

Förebyggande/Egenvård
* Det är viktigt att undvika förstoppning. Håll avföringen mjuk genom att röra på dig, dricka mycket, äta mycket fibrer, till exempel frukt, grönsaker och grovt bröd.
* Har du hemorrojder kan det vara svårt att hålla rent runt ändtarmsöppningen och det kan klia. Tvätta med ljummet vatten efter toalettbesök. Torka försiktigt.

Vänd dig till din vårdcentral:
* om du blöder från ändtarmen, och det har gått mer än ett år sedan du blev läkarundersökt. Det är särskilt viktigt om du är över 40 år.
* om du har en större blödning eller ofta har småblödningar från ändtarmen.
* om du har svåra smärtor.
* om du har långvarig klåda.
* om det läcker slem eller avföring från ändtarmen.
* om du inte blir bättre inom två till tre veckor med egenvård.

Undersökning
Läkaren undersöker ändtarmens slemhinna genom ändtarmsmynningen. Han eller hon kan använda ett så kallat proktoskop som är ett genomskinligt rör som förs in i ändtarmsöppningen.

Behandling
Hemorrojder kan försvinna av sig själv. Om de inte gör det, följ råden under rubriken Förebyggande/Egenvård. Ibland kan en operation vara nödvändig. Metoderna är olika för inre och yttre hemorrojder. En metod är att man sprutar in en vätska i hemorrojden som gör att kärlen smälter samman. En annan metod är att frysa vävnaden så att den dör. Man kan också strypa blodtillförseln genom att sätta ett gummiband runt hemorrojden. Yttre hemorrojder skär man bort.

Läkemedel
Det finns läkemedel som tillfälligt lindrar smärtan och besvären i ändtarmsområdet, till exempel salva som är smärtstillande, minskar blödningarna och motverkar inflammation.

Källa: Vårdguiden
Inlagd: 2008-10-29