Håll parrelationen levande

Håll parrelationen levande

Att träffa någon som man tycker om och som tycker om en själv så mycket att man vill dela all sin tid tillsammans är en dröm för många.
Redan från unga år lär vi oss att den livslånga kärleken tillsammans med en person av det motsatta könet är det vi bör sträva efter. Trots detta ökar separationer och skilsmässor.
Det är inte enkelt att leva tillsammans med en annan människa. Att dela livets glädjeämnen tillsammans är roligt, men när svårigheter och vardagstristess tränger sig på blir situationen inte lika enkel. Ofta tittar vi på andra par i vår omgivning och tycker att de verkar ha ett perfekt liv, men de flesta par går igenom svåra perioder någon gång i sitt liv.

Att träffas
Den första tiden tillsammans brukar oftast ses genom ett rosa skimmer. Man är kär och lycklig över att ha träffat någon som man tycker så mycket om och som tycker om en lika mycket tillbaka. Visst kan det finnas små saker som man irriterar sig över hos den andre, men oftast har vi överseende med de sakerna eftersom allt annat är så bra.
I början av ett förhållande pratar man med varandra om allt och kan sitta uppe hela nätterna och diskutera livet och universum. Man tycker lika om det mesta, men respekterar varandras olikheter eftersom det är en del av ens personlighet.

Bilda familj
Att flytta ihop är ett stort steg i en relation. Från att ha haft sitt eget rum och sin egen tid ska man nu dela all tid tillsammans. Det är nu de första problemen dyker upp. Eftersom alla har med sig erfarenheter och uppfostran hemifrån har vi ofta idéer om hur saker och ting ska skötas. Ofta vet vi kanske inte ens varför det måste ske på just det sättet utan vi har helt enkelt alltid gjort så. När någon annan kommer och vill göra saker på ett annat sätt kan vi bli irriterade och arga.
Ett råd är att stanna upp och tänka efter varför det är så viktigt att göra saker på det sätt du är van vid. Kanske finns det fördelar med det andra sättet också. Kan ni kompromissa eller kan ni kanske göra på olika sätt? Prata med varandra om saker ni tycker känns fel, men även om saker som känns rätt. Ibland glömmer man bort att berätta för den man ser hela tiden att man fortfarande tycker att han eller hon är bra och gör bra saker.

Att vara förälder
Barn kan ta mycket tid och kraft från förhållandet. Tiden efter förlossningen känner en del kvinnor oftast mindre sexuell lust och partnern kan känna sig utanför och bortglömd. Prata med varandra om hur ni känner er. Ofta sätts barnen i första hand och ens egna behov kommer i andra hand.
Ibland kan det vara bra att komma ihåg att ni inte bara är föräldrar utan även ett par som har valt att vara med varandra. Ta lite ledigt från föräldrarollen och gör någonting som ni tycker är roligt. När barnen är i tonåren brukar de vara experter på att vända föräldrarna mot varandra. Som förälder är det viktigt att prata med varandra och enas om vilken ställning man ska ta i olika frågor.

De farligaste hoten mot ett lyckligt förhållande
* Bristande kommunikation
Att prata förbi varandra kan leda till många missförstånd. Försök att ta er tid att berätta hur ni mår och vad ni verkligen känner. Kom ihåg att ingen kan läsa någon annans tankar.
* Uppoffring
Många känner att de uppoffrar sig för den andra partnern. Tänk igenom vem du egentligen offrar dig för, dig själv eller någon annan. Vet din partner om att du inte tycker om att göra det du gör för hans eller hennes skull?
* Tristess och leda
Försök hitta en balans mellan att göra saker tillsammans och att utveckla egna intressen. Ta ledigt från vardagen ibland och gör någonting nytt. Eller ta ledigt från jobbet och se på video hela dagen.
* Att ta varandra för givet
Berätta för din partner att du fortfarande älskar honom eller henne och att du fortfarande är glad att det blev ni två. Många glömmer bort att visa sina känslor och tar för givet att den andre personen ska vara medveten om dem ändå. Kärleksförklaringar kan vi aldrig få för mycket av.

Bråk
Försök att välja vilka slag ni vill utkämpa. Stanna upp och fråga dig själv om det verkligen är värt att bråka om just det här eller om det är någonting ni skulle ha skrattat åt i början av förhållandet.
* Tänk efter varför en del saker är viktiga för just dig.
* Om många bråk handlar om städning kanske du kan fundera på varför det är så viktigt för dig att ha ett rent hem. Om ni bråkar om ekonomi kan en bank hjälpa till med rådgivning.
* Tänk efter hur era bråk brukar se ut.
Försök komma fram till de viktigaste sakerna ni tycker olika om och diskutera dem vid ett tillfälle när ni båda har tid och ork.
* Efter ett gräl kan ni skriva brev till varandra där ni berättar om hur ni kände er. Eller skriv ett litet brev varje vecka där ni berättar om saker som har hänt, som ni har tänkt på eller som ni mått dåligt av.

Är romantiken död?
Det blir allt vanligare att vi arbetar mycket och har så mycket annat för oss att kärleken sätts åt sidan. Vi skyller problem i samvaron på att jobbet tar tid. Kanske behöver vi helt enkelt stanna upp ett tag och fråga oss om det verkligen är brist på tid som gör att vi inte tar itu med problem i samlivet. Föredrar vi bekvämlighet framför romantik?
Trots att tekniken gör att det blir lättare att komma i kontakt med människor kan den även göra att våra känslor inte riktigt syns. Det går lätt och fort att skicka ett mejl till någon, men ger det samma känsla som ett genomtänkt handskrivet brev? Betyder en ros skickad på alla hjärtans dag lika mycket som en blombukett skickad till kontoret klockan tio på måndag morgon mitt i mörkaste november? Ibland behövs det bara små saker för att förändra en situation.

Om du känner att ditt förhållande inte är bra och att du mår dåligt av detta kan du söka hjälp hos en psykolog eller hos familjerådgivningen. De kan hjälpa dig och din partner att se hur ni beter er i förhållandet och varför. Ibland hjälper det par att hitta tillbaka till varandra och ibland hjälper det par att inse att de inte ska vara tillsammans längre.
Sök vård
Par som har problem i sin relation och behöver professionellt stöd för att reda ut krisen kan vända sig till familjerådgivningen. Sedan 1995 finns det inte längre några familjeterapimottagningar i landstingets regi, men varje kommun har lagstadgat ansvar att tillhandahålla sådan hjälp. Tyvärr är behovet av hjälp ofta större än resurserna och köerna kan därför vara långa. Även en del av Svenska kyrkans församlingar erbjuder familjerådgivning.

Källa: Vårdguiden
Inlagd: 2008-10-28