För tidig utlösning/sädesavgång

För tidig utlösning/sädesavgångIndex

Ett genomsnittligt samlag varar i 7,3 minuter enligt en amerikansk studie från 2008. Undersökningen baseras på svar från bland annat erfarna psykologer, läkare och terapeuter som kommit fram till att ett samlag i snitt pågår mellan tre och tretton minuter utan förspel.

Lider man av för tidig sädesavgång, så får man utlösning inom några sekunder upp till 1 minut. En del män får utlösning även under förspelet. Oavsett om du har sex i 4 sekunder eller 5 minuter så kan du vilja förlänga njutningen. Du upplever då ett problem att du kommer för tidigt. Vilket innebär att det är individuellt vad man upplever som för tididig utlösning. Som regel kan man säga att om det uppstår problem i samlivet pga att mannen inte kan kontrollera sin sädesavgång, så kan det definieras som för tidig utlösning.

Det finns inte så många studier om hur vanligt detta problem är. Det finns en amerikansk studie som påtalar att ca 29 % av alla män har problem med för tidig utlösning. Vanligaste är problemet hos yngre män.
Besväret är dock väldigt tabubelagt och många män vill inte prata om det.

Vad kommer problemet av?
Orsakerna varierar från person till person.
Den vanligaste orsaken är sexuell osäkerhet. Rädsla ökar spänningen, vilket i sin tur framkallar snabbare utlösning. Många yngre män lider därför av problemet, då är det i de allra flesta fall övergående.
Brist på neurotransmittern serotonin anses också vara en orsak.
Nervositet och prestationsångest kan vara andra anledningar.
Det kan även bero på en inlärd vanan från onani i barndomen.
Ibland kan stress, erektionsproblem, sjukdom, medicinering eller överkänsligt ollon vara orsaken.

Vad kan man göra åt problemet?

 • Man kan dra ut penisen ur slidan när man känner att utlösningen närmar sig och fortsätta när man lugnat ner sig lite.
 • Man kan träna på olika sätt för att lära sig behärska kroppen och utlösningen. Detta kan du göra exempelvis genom att träna upp din bäckenbottenmuskler, genom knipövningar. Du kan lära dig hejda utlösningen genom att andas djupt och spänna bäckenbottenmusklerna.
 • Ha längre förspel innan samlag och tillfredsställ din partner på bästa sätt. Om din partner redan fått orgasm så kan du koncentrera dig mer på din egen njutning och behöver inte ha dåligt samvete om du kommer för tidigt. Det blir då också mer avstressande för dig, vilket i sig kan göra att du kan hålla på längre.
 • Undvika att tänka negativt, t ex genom att fokusera på problemet, vilket ofta förstärker det ytterligare. Ha en avspänd och positiv attityd. Var istället tacksam att du faktiskt får utlösning och orgasm.
 • Vid samlag kan du (t ex under missionären) inte röra dig så mycket utan ha en mer gungande rörelse. Du kommer då att gnugga ditt bäckenbotten mot kvinnans klitoris. Ditt ollon stimuleras mindre medan kvinnan stimuleras mer.
 • Töm blåsan innan sex. En full blåsa gör att det känns som om du måste ejakulera, och då kan det vara svårare att låta bli.
 • Ta god tid på dig om du har sex på egen hand. Om du har tålamod med dig själv så kommer du också ha tålamod tillsammans med din partner.
 • Tryck på penis med tumme och fingrar högst upp eller längst ner på penis för att förhindra utlösningen. Du kan också trycka på mellangården (strax framför anus men före penisroten).
 • Tänk tankar som inte är upphetsande.
 • Man kan kontakta en sex- och samlevnadsterapeut för att få samtala om problemet.
 • Man kan använda sig av fördröjningssprayer eller cremer som du kan hitta hos Lustjakt. Visa fördröjande medel. Dessa medel tar bort lite av känseln, vilket gör att man kan hålla på längre innan man får utlösning. Glöm inte vänta ca 10 minuter innan sexuell aktivitet så medlet har trängt in i huden. Detta för att inte din partner ska påverkas.
 • En del män tycker att en potensring, som du sätter på nere vid penisroten, fördröjer utlösningen. Pröva gärna. Visa potensringar
 • Det finns olika läkemedel mot detta så kallade SSRI-läkemedel ex Prozac. Dessa läkemedel fördröjer utlösning. Många av dessa mediciner måste tas 2 timmar innan sexuell aktivitet. Nackdelarna är också att det ofta finns många biverkningar på läkemedel. Fås på recept av läkare.