Afrodisiaka och alkohol

Afrodisiaka – Alkohol

Användningen av alkoholhaltiga drycker för som afrodisiaka är av gammalt ursprung.
161 f.kr skrev Terenius i komedin Eunuchus ”Sine Ceres et Libero friget Venus” (Utan Ceres och Libero fryser Venus), utan mat och dryck, ingen älskog.
Man noterade också att överkonsumtion drastiskt kunde hindra varje försök till älskog. ”En verklig fylla är motbjudande”, noterade Ovidius i Ars amatoria (Kärlekskonsten), ”men ofta kan det underlätta om man låtsas vara berusad. Gör du misstag i uppförandet kan det tillskrivas vinet som du låtsas ha förtärt.”

En måttlig mängd alkohol kan minska spänningar och få hämningar att släppa, men de dämpande effekterna kan lätt ta överhanden. Mer än ett halvt gram alkohol per kilo kroppsvikt bör undvikas av den som vill bibehålla sin fulla förmåga att utöva älskog. Väger man 75 kilo svarar detta mot en konsumtion av högst en halvflaska vin.
Det kan även finnas andra fysiologiska effekter. I studie, publicerad 1994 i den brittiska vetenskapliga tidskriften Nature, påstås det att alkohol ska höja nivån testosteron hos kvinnor. I vanliga fall bildar kvinnor omkring en tiondedel så mycket testosteron som män. Enligt Dr. Weil skulle ”ett tillskott, även av små kvantiteter, kunna dramatiskt öka könsdriften. För kvinnor, som saknar intresse och lust för sexuell aktivitet kan en sådan behandling förändra fullständigt förändra livet.”
Absint
Vissa alkoholhaltiga drycker anses vara speciellt potenta som afrodisiaka. Absint användes för detta ändamål i slutet på 1800-talet av många européer, speciellt franska intellektuella och konstnärer. I Sverige är August Strindberg den mest kända absintdrickaren. I sin roman Röda rummet skriver Strindberg ”Den dövar smärtan, förslöar tanken, borttager minnet och förkväver alla ädla känslor som narra människan att begå dårskaper och slutar med att släcka förnuftets ljus.” Men absinten anses även öka kreativiteten, inspirationen och skapandet, vilket gjorde den mycket populär. Dessutom ansågs den helt ofarlig och ordinerades även som botemedel mot alkoholism.

Absint är i huvudsak ett alkoholextrakt av malört, Arthemisia absinthium, en växt som innehåller stora mängder av giftiga föreningar, t.ex. terpenerna thujon och thujol. Idag vet man att det skulle varit omöjligt att drabbas av malörtens bieffekter och att man hade avlidit av alkoholförgiftning först. Så de konstnärer och författare som drabbades av galenskap och hallucinationer led antagligen av sömnlöshet, för stort alkoholintag och näringsbrist. Absint förbjöds i stora delar av Europa efter att USA hade bannat drycken i början av 1900-talet. Idag är thujonhalten är nere i nästan noll och flera länder har börjat släppa på förbudet. Bland annat Sverige där drycken kan köpas på Systembolaget.(1)

Är du intresserad av absintdrickarens ritual kan du läsa här på engelska http://www.absinthe.se/

Likör
Många sorters likörer som utvecklats i munkkloster har tillskrivits afrodisiaka egenskaper. Bland dessa ingår chartreuse (i synnerhet grön chartreuse) och klosterlikör eller benediktinerlikör.

I Guadalajara i Mexico tillverkas en likör av den förment afrodisiaka verkande växten Turnera diffusa under namn av Creme de Damiana. Likören påstås öka könsdriften och minska risken för infertilitet.
Andra likörer som sägs ha afrodisiaka egenskaper är Seventh Heaven och Gammel Dansk. Seventh Heaven innehåller barkextrakt från trädet Bois Bandé som man finner i Väst Indien. Barken ska enligt lokalbefolkningen vara potenshöjande.(2) Gammel Dansk innehåller en blandning av kryddor som sägs öka lusten.(3) Exempelvis anis som ska förhöja libidon och ingefära som ska stimulera blodcirkulationen och därmed öka både lust och ork.(4)

Portvin
Vitt portvin anses vara ett mycket mer effektivt afrodisiakum än vad bara alkoholhalten skulle kunna förklara. Detta gäller i synnerhet om det förtärs tillsammans med jordgubbar eller ännu hellre smultron. I motsats till vitt portvin tycks rött portvin fungera som vilken alkoholhaltig dryck som helst, vad gäller de afrodisiaka egenskaperna.

Vin
Om vin kryddas på lämpligt sätt kan det bli ett kraftfullt afrodisiakum. Röd bourgogne, blandad med ingefära, kanel, kryddnejlikor, vanilj och socker är känt som Hippocras afrodisiakum och rekommenderades av den franske författaren Rabelais i böckerna om Gargantua och Pantagruel.

Aqua Mirabilis användes under 1600-talet som ett stärkande tonikum men också som ett afrodisiakum. Den bereddes genom att man lät finmalen kanel, ingefära, muskot, rosmarin och timjan ligga och dra i rödvin under en veckas tid, varefter man filtrerade vinet. En lagom dosis var en kvartsflaska (180 ml) per dag.

Öl
Öl är den alkohol som antagligen har den svagaste afrodisiaka effekten, pågrund av den låga procenthalten. Detta innebär att intaget måste vara betydligt högre för att öka testosteronet ska öka till den mer eftertraktade och lustfyllda nivån.(5) Dock minskar öl produktionen av vasopresin i kroppen, liksom alla alkoholhaltiga drycker. Detta hormon styr, bland annat, resorptionen av primärurin: mindre vasopresin leder till sämre återupptag av primärurin och därmed till otaliga turer till toaletten, speciellt när stora kvantiteter vätska har konsumerats. Dessutom är de flesta ölsorterna väldigt fylliga vilket kan leda till att magen känns uppblåst, tyvärr minskar detta lusten snarare än ökar.
Vissa speciella öl har ett lokalt rykte om sig att öka libidon. Enligt Michael Jackson’s Beer Companion(6) skall stout öl betraktas som afrodisiakum i vissa länder. Ett annat öl som dessutom är en av våra favoriter för varma sommardagar är det belgiska veteölet Hoegaarden. Om det serveras med en skiva citron sägs det att det kommer svalka ditt yttre men värma ditt inre.

För några år sedan rapporterades det i European Magazine(7) att ostronöl var på väg att lanseras som en afrodisiakum dryck av Murphy’s, ett irländskt bryggeri. Ölet skulle innehålla ett extrakt av ostron från den irländska västkusten.

Källor
1. Staffan Brännstam http://www.systembolaget.se/Dryckeskunskap/Om-sprit/Absint–den-grona-fen/ Hämtad den 10 augusti 2011
2. Hämtat från http://www.signodoro.com/sortiment-seventhheaven.php den 10 augusti 2011
3. Hämtat från http://www.baltic-sea-spirit.de/e-shop/product_info.php?products_id=246 den 11 augusti 2011
4. Hämtat från http://www.fuelthemind.com/health/nutrition/nutrition_articles/aphrodisiac_foods_article.html den 11 augusti 2011
5. Hämtat från http://www.askmen.com/dating/love_tip/sextip19b.html den 11 augusti 2011
6. Jackson, Michael (1997) Michael Jackson’s Beer Companion
7. European Magazine February 1996

Källa: Sammanställd av Åsa Stjernfeldt – asa.stjernfeldt@gmail.com