Afrodisiaka – en presentation

Afrodisika – En liten presentation

Människan har sedan urminnes tider drömt att kunna öka sin sexuella förmåga och att kunna uppväcka det sexuella intresset hos utvalda medlemmar av det motsatta könet. Allsköns medel och metoder har prövats, inklusive såväl mat som droger. Ett i svenska språket sammanfattande namn på sådana medel är afrodisiaka, ett ord som första gången användes på svenska så sent som år 1904.

I Nationalencyklopedins ordbok definieras ett afrodisiakum som ett ”medel som anses stegra könsdriften” och ”kärleksdryck” anges som synonym. Academic Press ”Dictionary of Science and Technology” förklarar den engelska termen ”aphrodisiac” med:
1. a drug or agent that arouses or increases sexual responses.
2. causing or increasing sexual desire.

Innan du bestämmer dig för att ta till afrodisiaka, tänk på vad den gamle romaren Seneca skrev: Jag skall visa dig en kärleksmedicin utan dekokter, utan kryddor och utan häxbrygder: om du vill bli älskad, älska!

Det kan också vara värt att ta del av vad Martin Gardner skriver i Fads & Fallacies in the Name of Science: Metoder att kurera impotens har på samma sätt varit föremål för åtskilliga kvasi-vetenskapliga undersökningar. En auktoritet kan lätt hittas för nästan varje folktro om sexuellt stimulerande egenskaper hos vissa födoämnen, i de flesta fall födoämnen av ovanligt slag som lätt kan förknippas med sex. Ägg och kaviar (fiskägg) till exempel, eller födoänen som liknar könsorgan (sparris, selleri, lök, musslor. ostron, osv.)

Hundratals bedrägliga läkemedel och anordningar har haft till målsättning att stimulera potensen. I London i mitten på 1800-talet gjorde John Graham, O.W.L. (O W L står för ”Oh Wonderful Love”) sig en förmögenhet på att låta folk sova i hans himmelska bädd. Till sängen var diverse konstiga spiraler anslutna, musik spelades, rökelse brann och färgade strålkastare belyste den sovande.