Åderbråck (Varicer)

Åderbråck (Varicer)

Åderbråck betyder att en blodåder, ven, utvidgats onormalt. Arv, hormoner och graviditet kan ligga bakom åderbråck. Åldersförändringar av blodådrorna gör också att risken för åderbråck ökar när vi blir äldre. Sök vård om du har besvär av åderbråck, svullna ben, bensår eller eksem.
Åderbråck, varicer, är mycket vanligt på benen eftersom blodet därifrån har svårast att återvända till hjärtat. Åderbråck i venerna vid ändtarmsöppningen kallas hemorrojder. Man kan även få åderbråck i matstrupen, så kallade esofagusvaricer, på grund av skrumplever, till exempel till följd av alltför hög alkoholkonsumtion.
Vener är de ådror som leder det syrefattiga blodet tillbaka till hjärtat. De är tunna och sladdriga och är därför beroende av de omgivande vävnaderna för sin stadga. Benens vener har klaffar som gör att blodet inte rinner nedåt på sin väg tillbaka till hjärtat.
Venerna ligger ofta tätt intill pulsådrorna, artärerna, som transporterar det syrerika blodet från hjärtat ut till vävnaderna. Artärernas pulstryck leder till tryck även på venerna, vilket gör att blodet även där pressas iväg. Så länge klaffarna fungerar kan blodet flyta åt rätt håll. När man rör sig gör även musklernas sammandragningar att blodet pressas uppåt.
Vissa vener ligger ytligt under huden och andra ligger djupare i vävnaderna. Om venernas väggar är för slappa och har skadade klaffar eller om trycket i venerna är för högt bildas åderbråck. Då utvidgar sig venerna och slingrar sig. Ytliga åderbråck syns som blå, knöliga upphöjningar på benet.
Kvinnor får oftare åderbråck än män. Det finns en ärftlig benägenhet för åderbråck.

Symtom
I lindriga fall ger åderbråck inga symtom, förutom att de syns om de är ytliga. Med tiden blir en allt större del av venen synlig. Den kan ömma vid beröring och huden runt omkring kan klia.
Åderbråck på benen ger ofta svullnad, tyngdkänsla och värk i underbenen, särskilt när man stått eller suttit länge. Om svullnaden inte behandlas uppstår ofta en brunaktig missfärgning av huden, eksem och bensår.
Åderbråck i matstrupen ger oftast inga besvär, men kan ge kraftiga blödningar om de brister. Åderbråck vid ändtarmsöppningen kan ge klåda och blödning. Blod kan ses i bajset eller synas på pappret när man torkar sig efteråt.

Åderbråck vid graviditet
En del kvinnor drabbas av åderbråck under graviditeten. Det finns några sätt att förebygga dessa. Rör mycket på fötter och ben och undvik att sitta med benen i kors. Sitt högt med benen så ofta du kan och höj fotändan i sängen om natten med hjälp av kuddar eller telefonkataloger. Undvik åtsittande kläder och minska saltet i maten.
Arv och hormoner avgör också om du ska få åderbråck, men tipsen ovan kan i alla fall hjälpa till att lindra besvären. Åderbråck i slidan går inte att förebygga, men de försvinner oftast efter förlossningen. Hemorrojder kan motverkas genom att man försöker undvika trög mage.

Förebyggande
Åderbråck på benen kan motverkas genom att du:
* undviker att sitta stilla alltför långa stunder, till exempel när du arbetar.
* sitter med benen högt så ofta som möjligt.
* använder elastisk strumpa eller elastiskt bandage om du har tendens till bensvullnad. Distriktssköterskan kan ge råd.

Åderbråck vid ändtarmsöppningen, hemorrojder, uppstår ofta vid långvarig förstoppning. Se därför till att sköta magen.
Åderbråck på matstrupen undviker du genom att inte dricka för mycket alkohol.

Sök vård
Vänd dig till vårdcentralen:
* om du har besvär av dina åderbråck.
* om du har bensvullnad som du inte själv kan hålla tillbaka.
* om du får en sårskada, bensår eller eksem.
* om du vill diskutera hur du ska använda en elastisk strumpa.

Undersökningar
Det är relativt enkelt för läkaren att bedöma om du har åderbråck i ett ben och även avgöra vilka vener som är drabbade. Även åderbråck vid ändtarmsöppningen kan lätt påvisas vid undersökning, se länken Hemorrojder till höger.
Åderbråck i matstrupen kan påvisas med gastroskopi, som innebär att läkaren tittar genom en böjlig slang som leds ned till magsäcken.

Behandling
En åtsittande, elastisk stödstrumpa hjälper mot åderbråck i benen. Strumpan trycker tillbaka och ger stöd så att kärlväggarna inte sväller ut. Ibland måste åderbråck på benen opereras, vilket kan göras med olika metoder.

Källa: Vårdguiden
Inlagd: 2008-11-06