Preventivmetoder
Preventivmetoder skyddar mot oönskade graviditeter, vissa skyddar också mot könssjukdomar. Det finns många olika metoder och medel vilket gör att du kan hitta något som fungerar för just dig.
Här hittar du en beskrivning av olika metoder och medel. Kom ihåg att det är ditt eget ansvar att se till att du alltid skyddar dig och din partner.
Kondom
Kondomen ser ut som en avlång påse eller en ballong och är gjord av tunt, mjukt gummi. Det är mannens enda preventivmedel. När penis är styv trär man på kondomen. Vid utlösningen fångar kondomen upp spermierna och hindrar dem från att nå fram till ägget. Varje gång du har nytt samlag måste du använda en ny kondom. Använd bara en kondom åt gången, två kondomer ger inte bättre skydd. Friktionen mellan dem kan göra att de lättare går sönder.
Använd inte fett som vaselin eller olja på kondomen. Det försvagar gummit till en viss del och kondomen kan spricka. Använd istället glidmedel som du kan köpa på apoteket. Efter utlösning är det viktigt att hålla fast kondomen vid penisroten när du drar ut penis så att kondomen inte halkar av.
Tänk också på att kondomer har begränsad hållbarhet och bör förvaras i byrålåda eller liknande. Om du har kondomen i fickan, plånboken eller handväskan bör du byta ut den varje månad för att undvika att den går sönder vid ett samlag. Kondom är den enda metod som skyddar mot de flesta sexuellt överförda infektioner.
Här hittar du kondomer
Kondomer går att köpa i de flesta livsmedelsbutiker. De finns också på apoteket, bensinmackar, hos pressbyrån och i vissa kiosker. De kan också beställas via postorder. Om du är ung kan du hämta gratis kondomer hos skolsyster, på barnmorske-, ungdoms- och studentmottagningar. Kondomer delas också ofta ut på olika festivaler.
REDDY är en kondom avsedd för kvinnor. Det är den enda metod mot sexuellt överförbara infektioner som kvinnan kan ha kontroll över. I dagsläget kan den endast beställas via nätet på RFSUs hemsida.
Spiraler
Spiral erbjuds inte som förstahandsalternativ till kvinnor som inte har varit gravida, men kan övervägas efter indivduell bedömning. Det är viktigt att utesluta att du har infektioner som till exempel klamydia innan spiralen sätts in eller tas ut eftersom det finns risk för att infektionen då stiger uppåt.
Hormonspiral
Hormonspiralen består av en T-formad stomme av plast och runt T-skaftet finns en silikoncylinder som innehåller det kvinnliga könshormonet gestagen. Små mängder hormon utsöndras hela tiden vilket påverkar livmodersekretet och hindrar spermiernas rörelser. Äggstockarna påverkas också och ägglossningen blir oregelbunden. Spiralen sätts in av barnmorska eller gynekolog och kan behållas i fem år, men den kan också tas ut tidigare vid behov. Metoden skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.
Kopparspiral
Kopparspiralen är en T-formad plaststomme med koppartråd runt skaftet och ibland längst ut på ”T-armen”. Små mängder av koppar utsöndras till livmoderslemhinnan och miljön i livmodern blir ogästvänlig. Spermier och äggcell påverkas så att befruktningen försvåras. Spiralen sätts in av gynekolog eller barnmorska och kan sitta kvar i fem till tio år innan den behöver bytas, men den kan också tas ut tidigare. Metoden skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.
Slicklappar
Om du ska ha oralsex med en kvinna kan det vara bra att använda en slicklapp. Det är en tunn gummiduk som läggs på underlivet. Det kan låta lite osexigt och konstigt, men det är ett bra skydd mot könssjukdomar. Klamydia, gonorré och herpes är de vanligaste sjukdomarna som smittar via oralsex. Det kan vara svårt att få tag på färdiga slicklappar i Sverige, men du kan göra en själv genom att klippa en torr kondom. Klipp av toppen och klipp upp sidan, du får då en fyrkantig lapp som du kan använda. Gladpack är inte bra att använda eftersom det har små hål i sig.
P-piller
Det finns flera typer av p-piller,vanligast är kombinerade p-piller. De innehåller en kombination av kemiska kopior av de kvinnliga könshormonerna östrogen (estradiol) och progesteron (gestagen). P-piller förhindrar ägglossning och därmed möjligheten att bli gravid. Det påverkar också livmoderns sekret så att spermierna får svårt att tränga in. Om du vill börja med p-piller eller minipiller ska du kontakta en barnmorska på barnmorske-, ungdoms- eller studentmottagningen alternativt en gynekolog. Metoden skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.
När du slutar med p-piller återgår kroppen till sin egen produktion av hormoner och menscykeln brukar bli så som den var innan du började äta p-piller. Äggstockarna börjar fungera som tidigare redan efter en vecka (den hormonfria veckan på p-pillerkartan). Hade du oregelbunden mens så brukar det bli så igen.
Eftersom du får ägglossning igen så är det lika lätt/svårt att bli gravid som innan du började äta p-piller. Undersökningar visar att kvinnor som försöker att bli gravida blir det i samma omfattning oavsett om de har ätit p-piller eller inte. Det finns myter som säger att det är lättare att bli gravid direkt efteråt. Det finns också en föreställning om att det är svårare att bli gravid månaderna efter att man har slutat. Inget av detta stämmer.
Minipiller
Minipiller innehåller bara gestagen och verkar på två sätt. Dels gör de sekretet i livmoderhalsen segt så att spermierna inte kommer in i livmodern, dels påverkar de livmoderslemhinnan så att ägget får svårare att fästa. Ibland kan också äggstockarna påverkas så att ägglossningen uteblir.
För kvinnor som avråds från de kombinerande p-pillerna med östrogen, kan minipiller vara ett bra alternativ. Det går bra att använda minipiller även under amningsperioden, eftersom de inte påverkar bröstmjölken. Metoden skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.
P-spruta
P-spruta är ett hormonellt preventivmedel som endast innehåller gestagen. Det ges som injektion var tredje månad. Under den här tiden upphör ägglossningen och påverkan på livmodern gör att menstruationsblödningarna förändras. När du slutar med sprutorna kan det ta lång tid innan ägglossning och menstruation återkommer. P-spruta påverkar benmassan och rekommenderas därför inte till kvinnor som är yngre än 19 år annat än i undantagsfall. Kvinnor som är över 19 år bör inte använda P-spruta längre än två år. Metoden skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.
P-stav
P-stav är ett långverkande hormonellt preventivmedel. En eller flera små stavar av silikon som innehåller gestagen förs in under huden med lokalbedövning, ofta på insidan av överarmen. En liten dos av hormonet utsöndras varje dag och påverkar livmodersekret och slemhinna så att spermierna hejdas och befruktningen förhindras. Även ägglossningen påverkas och blir glesare. Det är vanligt med oregelbundna blödningar och även menstruationsuppehåll. P-stavarna är verksamma i tre eller fem år beroende på vilken sort du väljer och måste sedan bytas. Vill du avbryta tidigare plockas stavarna ut vid ett litet ingrepp med lokalbedövning. Metoden skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.
P-ring
P-ringen är en mjuk plastring som sätts in i slidan. Den utsöndrar sedan samma hormoner som kobinerade p-piller, östrogen och gestagen. För att få en p-ring ska du gå till en barnmorska eller läkare som skriver ut ett recept. Varje ring används i tre veckor. Efter det har du en behandlingsfri vecka innan du sätter in nästa ring. Metoden skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.
P-plåster
P-plåstret är ett 5×5 cm stort plåster som du sätter på höften, skinkan, magen, ryggen eller på utsidan av armen. Det utsöndrar hormoner som p-ring och kombinerade p-piller som går in i kroppen. För att få p-plåster ska du gå till en barnmorska eller läkare som skriver ut recept. Varje plåster kan användas i en vecka. En fördel med p-plåster är att det hormonerna går rätt ut i blodet. Det gör att det verkar även om du skulle kräkas eller få diarré. Metoden skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.
Pessar
Pessar är en gummikupa som, kombinerat med spermiedödande salva, förs in i slidan och hindrar spermierna från att ta sig in i livmodern. Det ska alltid kombineras med spermiedödande salva. Pessaret provas ut hos barnmorska eller gynekolog och ska sitta så att det täcker livmodertappen. Du får sen själv lära dig att sätta in och ta ut pessaret och hur det ska skötas.
Om ett pessar har använts innan en graviditet måste du antagligen prova ut ett nytt efter födseln, eftersom du kan behöva en större storlek. Metoden skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.
Avbrutet samlag
Avbrutet samlag innebär att mannen drar ut sin penis ur slidan när han känner att utlösningen är på väg, detta för att undvika att spermier kommer in i slidan. Avbrutet samlag är inget att rekommendera om du vill undvika graviditet, men det är bättre än ingen preventivmetod alls. Metoden skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.
Säkra perioder (rytm-perioder)
Säkra perioder kallas de dagar under en menstruationscykel då risken för befruktning är mindre. De första dagarna under själva menstruationsblödningen är risken för befruktning liten, men kvinnan måste annars veta när hon ska få sin nästa ägglossning och fruktsamma period. Metoden med säkra perioder är inte tillförlitlig, eftersom endast ett fåtal kvinnor har regelbunden menstruationscykel. Numera finns det hjälpmedel som gör det lättare att fastställa sina ”säkra perioder”. Med teststickor och en liten monitor kan man göra en hormonmätning i morgonurinen som visar om det finns någon chans för befruktning. Med tanke på att spermier kan leva upp till fem dagar i livmodern så kan inte metoden rekommenderas om man absolut inte vill bli gravid. Metoden skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.
En annan variant är en så kallad P-dator. Genom att mäta temperaturen varje morgon får man besked om det finns chans att bli gravid eller inte.
Sterilisering
Fördelarna är att det är en engångshandling som sedan ger säkert skydd resten av livet och att båda könen kan välja metoden. Nackdelarna är att det är en definitiv åtgärd som gör att man aldrig kan få barn. Du måste vara 25 år för att få göra operationen.
* Sterilisering för kvinnor
Steriliseringen utförs genom titthålsoperation och oftast kan man åka hem samma dag. Läkaren löder ihop äggledarna med hjälp av elektricitet. En egentlig operation då äggledarna skärs av utförs fortfarande på vissa ställen och i tekniskt svåra situationer.
* Sterilisering för män
Små snitt skärs på var sida av pungen och sädesledarna skärs av och stängs till. Några stygn och så är det klart. Det räcker med lokalbedövning och du behöver inte ligga kvar på sjukhus över natten.
Samtal med kurator och läkare är obligatoriskt inför beslut om sterilisering.
Akutpreventivmedel
Det finns nödlösningar att ta till om du har haft oskyddat samlag vid tiden för ägglossning. Akutpreventivmedel finns i form av akut-p-piller eller kopparspiral. De kan även användas när någon av de vanliga metoderna misslyckats, till exempel om en kondom har gått sönder eller om du har glömt att ta ditt p-piller. Akutpreventivmedlen hämmar ägglossningen. De skyddar inte mot sexuellt överförbara infektioner.
Akut-p-piller ska tas inom 72 timmar efter samlaget – ju tidigare desto bättre. Akut-p-pillret finns receptfritt på apoteket. Du kan även gå till en barnmorskemottagning, ungdomsmottagning eller kvinnomottagning och få pillerna där. När det gäller kopparspiral kan den sättas in akut inom fem dygn.
Källa: Vårdguiden
Inlagd: 2008-10-28